Good Kill

Good KillJaar: 2014
Regie: Andrew Niccol
Cast: Ethan Hawke, January Jones, Bruce Greenwood, Zoë Kravitz

Het verhaal:
Een voormalig straaljagerpiloot uit Las Vegas is nu een piloot van een drone. Twaalf uur per dag vecht hij tegen de Taliban met een afstandsbediening, waarna hij naar huis gaat en de andere twaalf uur ruziet met zijn vrouw en kinderen. De piloot begint de missie echter in twijfel te trekken.

Het oordeel:
Andrew Niccol debuteerde in 1997 als regisseur met het geweldige Gattaca waarna hij films bleef maken met controversiële themas zoals we dat zagen in S1m0ne (2002), Lord of War (2005) en In Time (2011). The Host (2013) kan gezien worden als een vreemde eend in de bijt maar is Niccol weer terug in topvorm met Good Kill?

De hernieuwde samenwerking met hoofdrolspeler Ethan Hawke was er één om naar uit te kijken temeer omdat ook ditmaal Niccol zelf weer tekende voor het script. Een scenario dat maatschappelijk relevant is en in zoomt op het leven van een dronepiloot. Een omstreden beroep waarbij het moelijk te beseffen is dat een piloot met een druk op de knop in Las Vegas de levens beëindigd van anderen in het Midden-Oosten. Genoeg ingrediënten voor een ingetogen (anti)oorlogsfilm maar de vraag was of dat Good Kill deze potentie weet te benutten.

Good Kill brengt op een degelijke manier de gemoedstoestand van een dronepiloot in beeld maar het gevoel dat uiteindelijk overheerst is dat er nog meer in het vat had gezeten. Het contrast tussen Egan’s emotieloze werk en zijn opvliegerige gedrag aan het thuisfront is mooi maar het slepende huwelijk wil op dramatisch gebied niet imponeren. Het is veel interessanter om te zien hoe de piloot het veel zwaarder krijgt wanneer het team onder direct bevel komt te staan van de CIA. De dreiging vanuit de kille stem van Peter Coyote is dan al erg tastbaar.

Vanaf het moment dat Langley zichzelf meld gaat het verhaal dieper op de materie in en zijn de consequenties van een drone aanval erg duidelijk. Tijdens deze scenes ben je al snel op de hand van Egan die zich af vraagt of dat deze drastische acties niet resulteren in juist nog meer terroristen. Illustratief voor dit gevoel is het moment dat er van hogerhand de opdracht komt om de bezoekers van een begrafenis te bombarderen. Good Kill is dan op haar sterkst maar verder moet wel gezegd worden dat het weinig nieuws te melden heeft en dat het tempo redelijk laag ligt.

Wellicht had ik er simpelweg te hoge verwachtingen van maar het maakt Good Kill nog geen slechte film. Daarvoor graaft het scenario te diep en is het acteerwerk van Ethan Hawke te goed. Sowieso ben ik wel een liefhebber van het werk van Hawke en hoewel het geen Oscarwaardig optreden betreft weet hij de kijker aan zich te binden. Zoë Kravitz doet het eveneens niet onverdienstelijk als nieuwkomer Suarez en had ik graag wat meer willen zien van January Jones.

65

Advertenties

3 reacties op ‘Good Kill

 1. Nostra 10 maart 2016 / 10:43

  Ik ging er zonder verwachtingen in en vond ‘m erg goed…dus misschien speelt dat inderdaad een rol bij de score. In ieder geval een film die je laat nadenken over dit onderwerp.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 11 maart 2016 / 16:06

   Waarschijnlijk te hoge verwachtingen voor gekoesterd. Sterk onderwerp maar de film wilde me maar niet grijpen. Voor een groot deel ben ik hem dan ook alweer vergeten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s