Stonehearst Asylum

StonehearstJaar: 2014
Regie: Brad Anderson
Cast: Kate Beckinsale, Jim Sturgess, David Thewlis, Brendan Gleeson, Ben Kingsley, Michael Caine, Jason Flemyng

Het verhaal:
Edward Newgate (Jim Sturgess), een recent afgestudeerde arts, krijgt al snel een positie bij een psychiatrische instelling. Daar ontmoet hij de prachtige patiënte Eliza Graves (Kate Beckinsale), waar hij op slag verliefd op wordt. Hij heeft echter geen weet over een recente, gruwelijke personeelswisseling binnen de instelling.Het oordeel:
Brad Anderson is een relatief onbekende regisseur die de afgelopen jaren met best veel grote namen heeft gewerkt. Deze samenwerking leidde tot prima thrillers als The Machinist (2004), Transsiberian (2008) en The Call (2013). Stonehearst Asylum is in veel landen uitgebracht met de alternatieve titel Eliza Graves.

Van de term psychiatrie had men nog nauwelijks gehoord toen in 1845 het korte verhaal The System of Doctor Tarr and Professor Fether van Edgar Allan Poe werd gepubliceerd. Het relaas van een gekkenhuis in Frankrijk diende als bronmateriaal voor Stoneheart Asylum maar in de uitwerking ervan is er nauwelijks iets van terug te vinden. Wel overeind gebleven is de theorie dat je als instelling beter mee kunt gaan in de waanbeelden van de patiënten.

Vooral in de eerste helft van de film sleept deze productie haar punten binnen want de sfeer is even onheilspellend als licht luguber. De art direction is niets minder dan ijzersterk en het Victoriaans ingerichte gesticht zou niet misstaan in de nieuwste Guillermo Del Toro. Visueel imponerend en extra lovenswaardig wanneer je bedenkt dat het werkbudget niet al te groot was.

Verhaaltechnisch valt er aanvankelijk weinig op af te dingen. De makers hebben goed hun best gedaan om diverse plotwendingen te bedenken maar kunnen aan de andere kant niet voorkomen dat de grote onthulling te voorspelbaar is. De ontknoping zie je mijlenver van tevoren aankomen en dan breekt het Stoneheart Asylum op dat de film zo’n 20 minuten te lang door gaat. Met een ongepaste luide finale verliest deze aangename verrassing wel wat aan kracht maar desalniettemin nog steeds de moeite waard voor de genreliefhebbers.

Brad Anderson mocht zich wederom een gelukkig man noemen gezien de grote namen in de cast. Hoofdrolspelers Jim Sturgess en Kate Beckinsale dragen de film met verve en bezitten daarnaast over een aangename chemie. Ben Kingsley toert vooral op de automatische piloot maar zet zelfs dan een overtuigende rol neer als een man met twee persoonlijkheden. Het acteertalent van Gleeson en Caine wordt niet goed ingezet en die hadden wel grotere aandelen mogen hebben.

70

 

5 gedachtes over “Stonehearst Asylum

 1. Ingeborg Bertens 28 februari 2016 / 13:43

  Die ontknoping zag ik niet aankomen en vond m lekker wegkijken. Fijn sfeertje 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Gwen 2 maart 2016 / 21:21

  Ik was iets minder enthousiast over deze film.Ik vond het eigenlijk best sfeerloos, maar misschien had ik te hoge verwachtingen.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 6 maart 2016 / 16:46

   Hmm, dat gevoel herken ik helemaal niet. Vond de lugubere en Victoriaanse sfeer namelijk erg goed overkomen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s