Pioneer

PioneerJaar: 2013
Regie: Erik Skjoldbjærg
Cast: Aksel Hennie, Wes Bentley, Stephen Lang, Stephanie Sigman, Jonathan LaPaglia

Het verhaal:
Het verhaal speelt zich af in de vroege jaren ’80, bij het begin van de Noorse olievondst. Enorme hoeveelheden olie en gas worden ontdekt in de Noordzee en de autoriteiten willen de olie aan land brengen via een pijplijn die tot een diepte van 500 meter gaat. Petter, een professionele duiker, heeft de discipline, kracht en moed om ’s werelds gevaarlijkste opdracht tot een goed einde te brengen. Maar een onverwacht en tragisch ongeval verandert alles.

Het oordeel:
De naam van Erik Skjoldbjærg klinkt niet bekend in de oren en dat is niet verwonderlijk aangezien hij slechts een handvol films regisseerde in thuisland Noorwegen. Zijn regiedebuut daarentegen kennen de meeste cinefielen wel want die droeg de titel Insomnia (1997)

Situeer een film in een niet-Engelstalig land en de kans is groot dat de acteurs Engels met een accent of alleen maar Engels spreken. In dat opzicht voelt Pioneer fris aan doordat de Noren onderling ‘gewoon’ Noors met elkaar spreken terwijl met de Amerikaanse collega’s overgeschakeld wordt naar het Engels. Het is niet het enige fijne aan Pioneer want de jaren ’80 setting laat een goede indruk achter. Geschoten met wat lijkt een geelachtige kleurenfilter oogt Pioneer heerlijk authentiek. Een gevoel dat versterkt wordt door passende outfits.

Voor een film dat verhaalt over een ongeluk tijdens een duikexpeditie is de camera te kort onder water. Dat is een gemis want op dit soort momenten is Pioneer op zijn spannends. Tegelijkertijd zijn het dit soort scènes die onderstrepen wat er mis is met deze Noorse prent. Het feit wil namelijk dat het verhaal onnodig veel tempowisselingen kent. Waar in het eerste half uur de expeditie naar de zeebodem centraal staat is het contrast levensgroot wanneer later in de film nog een expeditie plaats vind die na 5 minuten alweer voorbij is.

Het blijkt al snel tekenend voor het geheel te zijn. Rustige momenten gaan hand in hand met plotwendingen die in een stroomversnelling zitten. Dit levert allesbehalve een geslaagde combinatie op want het eindresultaat betekent dat Pioneer helemaal nergens spannend wil worden. De ontknoping is toch iets wat je aan het begin ook wel kunt voorspellen en dan rest er alleen maar de vraag waarom? Gezien de looks van de film spijtig want op papier had Pioneer absoluut potentie. Geen slechte film maar uiteindelijk wel een domper.

55

2 gedachtes over “Pioneer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s