Soul Surfer

Soul SurferJaar: 2011
Regie: Sean McNamara
Cast: AnnaSophia Robb, Helen Hunt, Dennis Quaid, Carrie Underwood, Kevin Sorbo

Het verhaal:
Soul Surfer vertelt het waargebeurde verhaal van de jonge surfster Bethany Hamilton, die haar arm bij een aanval van een haai verloor. Ze vocht moedig terug en tegen alle verwachtingen in werd ze opnieuw kampioen. Ze werd een bron van inspiratie voor miljoenen mensen wereldwijd door haar onwrikbare doorzettingsvermogen en haar onaangetaste vertrouwen.

Het oordeel:
Sean McNamara is niet alleen een fictief personage in de TV-serie Nip/Tuck want de real live versie met de gelijknamige voor- en achternaam kennen we ook als filmregisseur. Zo was hij eerder verantwoordelijk voor 3 Ninjas: High Noon at Mega Mountain (1998), Raise Your Voice (2004) en Bratz (2007).

Net als zijn vorige regieklussen doelt McNamara ditmaal opnieuw op een wat jeugdige doelgroep al moet worden gezegd dat dit zijn meest volwassen film tot op heden is. Gesitueerd op Hawaï wat haast garant lijkt te staan voor adembenemende beelden. In dat opzicht stelt Soul Surfer absoluut niet teleur want de film ziet eruit om door een ringetje te halen. De zomerse temperaturen worden bijna tastbaar, de vele surfscènes (de verre shots kwamen voor rekening van de echte Beth Hamilton) en de fotogenieke locaties doen de rest. Als je deze titel midden in de winter op zet dan is de zomer in ons eigen land verder weg dan je ooit had gedacht.

Hoewel het een waargebeurd verhaal betreft is de storyline nu niet zo spannend als dat de synopsis doet vermoeden. De getoonde gebeurtenissen laten zich kenmerken door een stijl waarin plichtmatig van A naar B gereisd wordt zonder zich schuldig te maken aan overdreven sentiment. Opzienbarend is dan wel dat de hoofdpersoon opvallend weinig emoties aan de dag brengt. Dit is een tienermeisje wiens leven volledig tot stilstand is gekomen maar die daarna niet ontsteekt in woede. Gedurende de hele film blijft Bethany de beleefdheid zelve en is er vrijwel niets aan te merken op haar gedrag.

Neem hierbij in ogenschouw dat Soul Surfer een religieuze ondertoon heeft en de kans zat er dik in dat dit geheel zou ontaarden in een kleverige sof. Niets is echter minder waar want daarvoor is het samenspel van de cast te goed. Iedereen zou wel ouders willen hebben die gemoddelleerd zijn naar Tom en Cheri. Personages die goed worden neergezet door Dennis Quaid en Helen Hunt. Ook hoofdrolspeelster AnnaSophia Robb zet een solide rol neer als surfkampioene Bethany Hamilton waarmee de vrouwelijke doelgroep zich makkelijk mee kan identificeren.

65

Een gedachte over “Soul Surfer

  1. Gwen 24 februari 2016 / 23:19

    Deze film spreekt me wel aan en Robb vind ik een leuke actrice. Bedankt voor de kijktip!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s