Celblok H: Seizoen 3

Celblok HJaar: 2016
Cast: Isa Hoes, Eva van de Wijdeven, Christine van Stralen, Imanuelle Grives, Jaika Belfor, Eva Poppink, Mustafa Duygulu, Dimme Treurniet, Barbara Pouwels, Bo Maerten, Caro Lenssen, Raymond Thiry

Het verhaal:
In Celblok H volgen we Suus. Suus wordt verdacht van poging tot moord op haar man. In Celblok H van P.I. de Banckert wordt ze gevolgd vanaf de dag dat ze haar intrek neemt in de gevangenis. Het emotionele afscheid van haar dochter en de eerste beladen ontmoetingen met de andere vrouwen van gevangenis de Banckert, iedere emotie komt voorbij. Als snel raakt Suus ongewild betrokken bij een machtsstrijd tussen medegedetineerden Lex en Freddy.

Let op! Onderstaande recensie bevat spoilers van voorgaande seizoenen

Het oordeel:
De voorgaande seizoenen waren kijkcijferhits voor het geplaagde SBS6 dat al heel wat formats heeft zien floppen. Op de maandagavond trok de zender heel wat extra kijkers en het zal dan ook weinigen verrassen dat een derde seizoen was aangekondigd voor de ontknoping van de tweede reeks.

Celblok H is gebaseerd op de Australische hitserie Wentworth dat inmiddels al vier seizoenen telt. Of dat het Nederlandse equivalent verlengd gaat worden is momenteel nog onzeker maar wanneer deze aankondiging wel zou volgen dan zou het een keuze zijn die gemaakt is vanwege de kijkcijfers. Het zal in ieder geval weinig te maken hebben met de kwaliteit van de serie want alhoewel Celblok H zeker niet bekend stond om haar originaliteit is het de glans langzaam maar zeker verloren.

Bij een (Nederlandse) crimeserie als deze moet je de ongeloofwaardigheden maar op de koop toenemen alleen zoeken de makers van het derde seizoen de grenzen van het toelaatbare op. Hoewel de verhaallijnen meer consistentie vertonen zijn veel te veel verwikkelingen volstrekt ongeloofwaardig. Zo is er de dochter van Lies die helemaal niets met haar moeder te maken wil hebben maar een paar afleveringen later ook in dezelfde penitiaire inrichting te vinden is. Ook de manier waarop Suus na Lex en Freddy nu de scepter over de gevangenis zwaait is een gegeven waar veel vraagtekens bij mogen worden gezet.

Net als in het tweede seizoen is er eveneens veel aandacht voor gevangenisdirectrice Brinkhorst. Prima vertolkt door Barbara Pouwels maar haar personage is zo vals dat het nergens meer serieus te nemen is. Zo martelt ze er lustig op los en mag ze bij de aanklacht van dezelfde gevangene gewoon aanschuiven bij een soort van tribunaal. Ook is het de serie niet vreemd om in de seizoensfinale uit te pakken met een overdreven slotakte en dat komen we opnieuw tegen in seizoen 3. Wederom een even teleurstellende als ongeloofwaardige finale.

Hoewel de voorgaande seizoenen nog wel het bekijken waard waren vanwege de goede cast presteert seizoen 3 het om hier haaks tegenover te staan. Eva van de Wijdeven is het meest getalenteerde castlid maar haar alter ego Freddy krijgt ditmaal maar bar weinig te doen. Het blijkt al snel een groot gemis en dat is een leegte die actrices als Bo Maerten, Caro Lenssen en hoofdrolspeelster Isa Hoes maar niet weten te vullen. In alle opzichten betekent het derde seizoen een flinke stap terug waardoor je jezelf af gaat vragen of dat dit de doodsteek voor Celblok H betekent.

50

4 gedachtes over “Celblok H: Seizoen 3

 1. Ingeborg Bertens 23 februari 2016 / 21:33

  Was een makkelijke wegkijker. Vond m zelf niet onaardig, maar dacht er verder ook maar niet bij na 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 6 maart 2016 / 16:44

   Inderdaad verstand op 0 en kijken maar. Dat lukte wel in de voorgaande 2 seizoenen maar deze keer heb ik gruwelijk zitten te ergeren aan het plot.

   Like

  • Riinyosa81 6 maart 2016 / 16:44

   Begrijpelijke gedachte aangezien beide series zich afspelen binnen de gevangenismuren. Echter is het wel dat qua niveau Celblok H nog eens niet in de schaduw mag staan van OITNB.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s