Levenseindekliniek

Levenseindekliniek.jpgJaar: 2016
Regie: Marcel Ouddeken & Hans Kema

Het verhaal:
Gedurende meer dan een jaar zijn een aantal mensen gevolgd die een verzoek tot euthanasie gedaan hebben bij de levenseindekliniek. Deze kliniek is speciaal opgericht voor mensen die, om wat voor reden dan ook niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen. Het oordeel:
Vroeger verschenen ze onder de noemers NCRV Dokument en Holland Doc maar sinds 2014 worden de documentaires van de publieke omroep uitgezonden onder de vlag van 2Doc. Deze documentaires krijgen niet altijd de aandacht die een bepaald onderwerp verdiend maar met enige regelmaat verschijnt er een titel die de gemoederen flink bezig houd.

Deze 54 minuten durende documentaire met de allesomvattende titel behoort zeker tot deze categorie aangezien het onderwerp levensbeëindiging controversieel is. Een zelfverkozen dood vanwege een terminale ziekte leidt her en der al tot pittige discussies, laat staan dat er een kliniek is die mensen actief bij staan en helpen met hun doodswens. Het is een zeer delicaat onderwerp die een goede uitwerking verdiend en als er iets is wat aan te merken valt op deze docu is dat de speelduur veel te kort is.

Aan de research heeft het allerminst gelegen aangezien de filmmakers de patiënten en medewerkers van de levenseindekliniek ongeveer een jaar lang hebben gevolgd. Om een zo breed mogelijk beeld te scheppen volgen we drie verschillende mensen die een verzoek tot euthanasie hebben ingediend. Een 100-jarige vrouw die met groeiende fysieke ongemakken kampt maar klaar is het met leven, een psychiatrisch patiënt die door zijn dwangneuroses geen menswaardig bestaan kan leiden en een demente vrouw die haar aanstaande dood constant omschrijft als huppakee.

Drie verschillende patiënten wiens verhaal verteld moeten worden binnen een tijdsbestek van 54 minuten. Dat is haast een schier onmogelijke opgave en dat blijkt het uiteindelijk ook te zien. De 100-jarige mevrouw die niet verder wil in het leven is een feit waar de meesten zich wel een voorstelling van kunnen maken maar bij de demente vrouw wraakt de te korte speelduur zich. Haar lijden wordt voor de kijker niet tastbaar gemaakt en dat gevoel wordt versterkt doordat we haar in het weekend nog auto zien rijden, zien juichen in het Thialf en een dag later door een spuit haar laatste adem uitblaast. Het schijnt dat er een jarenlang traject aan vooraf gaat alvorens de levenseindekliniek uitkomst kan bieden maar hiervan zien we vrijwel niets terug.

In dat kader was het waarschijnlijk verstandiger geweest om de focus te verleggen naar één patiënt maar ook die aanpak zou op kritiek stuitten omdat het geen goed beeld zou vormen van de verschillende patiënten. Waar de docu wel goed in slaagt is dat het de uiterst moeizame relatie tussen de kliniek en de psychiatrie blootlegt maar ook hier had ik wel meer beelden van willen zien. Deze titel is uitgezonden in De week van de euthanasie en alle betrokkenen willen natuurlijk een zo’n breed mogelijk doelgroep bereiken. Het onderwerp staat dankzij Marcel Ouddeken en Hans Kema weer op de kaart en dat is een prestatie om trots op te zijn.

70

2 gedachtes over “Levenseindekliniek

 1. Nostra 22 februari 2016 / 11:55

  Inderdaad een goed punt dat het langer had mogen zijn. Bij die demente vrouw zou een interview met haar man bijvoorbeeld veel inzicht kunnen geven….

  Like

 2. ingeborgbertens 23 februari 2016 / 10:20

  Prima docu en goed dat deze kliniek er is!
  In het geval van dementerenden snap ik dat situatie complexer ligt dan bij sommige andere mensen die hier op verschillende manieren al jaren mee bezig zijn.
  Maar om in het laatste geval nogmaals door de molen te moeten zie ik als een ” extra lijden” die bij mij vooral frustratie opwekt. Je zou bijna zelf voor een minder humane manier kiezen….

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s