Exodus: Gods and Kings

ExodusJaar: 2014
Regie: Ridley Scott
Cast: Christian Bale, Joel Edgerton, John Turturro, Aaron Paul, Ben Mendelsohn, Maria Valverde, Sigourney Weaver, Ben Kingsley

Het verhaal:
Mozes werd als kind te vondeling gelegd door zijn wanhopige moeder en werd gevonden door de dochter van de Farao. Hij groeide op bij de Egyptische koninklijke familie samen met toekomstige Farao Ramses II. Maar wanneer hij een brandende doornstruik ziet die met de stem van God sprak raakt Mozes ervan overtuigd dat hij de Israëlitische slaven moet bevrijden van de slavernij, wat leidde tot het splijten van de Rode Zee en een veertigjarige pelgrimstocht door de woestijn op zoek naar het Beloofde Land.Het oordeel:
Alien (1979), Blade Runner (1982), Thelma & Louise (1991), Gladiator (2000), Black Hawk Down (2001) en American Gangster (2007) zijn klassiekers van de hand van Sir Ridley Scott en hoewel hij zijn mojo de laatste jaren een beetje kwijt lijkt te zijn is de nieuwste Scott er altijd ééntje om naar uit te kijken.

Een oudere machtshebber die liever een trouwe dienaar als zijn opvolger ziet in plaats van zijn bloedeigen zoon die niet zo nobel is. Wanneer dezelfde machtshebber niet veel later sterft grijpt de zoon de macht waarna de trouwe dienaar wordt verbannen. Klinkt bekend? Het verhaal is weliswaar verplaatst van het Romeinse Rijk naar Egypte maar het eerste half uur lijkt Exodus op een regelrechte kopie van Ridley Scott’s eigen Gladiator (2000).

Gezien het verdere verloop van het verhaal is deze herhalingsoefening niet vol te houden maar net als in Gladiator zijn de diverse gevechten groots opgezet. Met een budget van 140 miljoen dollar kreeg Scott alle ruimte en de special effects zien er dan ook voortreffelijk uit. Met al zijn ervaring weet de Brit wel hoe hij zijn camera’s het beste kan positioneren maar ruimte voor een tegengeluid moet er ook zijn. Zo is de actie groots maar allerminst meeslepend. Deels is dit te wijten aan het bijbelse verhaal (de afloop is immers bekend evenals de meeste cruciale gebeurtenissen) maar ook het gebrek aan bloed in de toch wel stevige momenten is opvallend afwezig.

Wat ik, gezien de vele negatieve reacties, in tegenstelling tot anderen wel wist te waarderen is de manier waarop Scott het bijbelse verhaal onder handen heeft genomen. De plagen die aan bod komen worden ditmaal gebracht met een duidelijke oorzaak en wordt een directe verwijzing naar de hand van God zoveel mogelijk vermeden. Een soort gelijk moment zien we ook terug met het splijten van de zee die in Exodus net weer iets anders uit pakt dan dat je aanvankelijk zou mogen verwachten.

Dit laatste brengt wel als nadeel met zich mee dat Moses eigenlijk nog passiever wordt. Waar het belangrijkste personage aanvankelijk geen gelovige is slaat dit om wanneer hij visioenen krijgt en het als zijn roeping ziet om een hele bevolkingsgroep te redden. Een nobel streven maar feitelijk doet Moses gedurende de volle speelduur helemaal niet zoveel. Hij verzamelt weliswaar de mensen maar God doet al het werk in deze. In ieder geval is Moses als personage nog wel het meest interessant wat veel zegt over de matige uitwerking van de overige karakters.

In Christian Bale vond men een geschikte vertolker van Moses want alhoewel het personage zelf niet altijd weet te overtuigen is het falen ervan niet toe te schrijven aan het optreden van Bale zelf die gewoon naar behoren acteert. Wel jammer is de lege vertolking van Joel Edgerton die compleet miscast lijkt te zijn als de gepijnigde Ramses. Bovendien is het jammer dat het talent van Ben Kingsley en Sigourney Weaver onbenut wordt gelaten. Beide acteurs krijgen echt maar bar weinig te doen.

65

Een gedachte over “Exodus: Gods and Kings

  1. Nostra 22 februari 2016 / 12:06

    Heb deze toen bij de presentatie van Dolby Cinema gezien. Hield wel van de realistische manier van het in beeld brengen van de rampen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s