Spotlight

SpotlightJaar: 2015
Regie: Tom McCarthy
Cast: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci

Het verhaal:
Het waargebeurde verhaal van het “spotlight” team van de krant The Boston Globe. De oudste continu werkende onderzoekseenheid van een krant in de Verenigde Staten onthulde een grootschalig schandaal van kindermisbruik in de Katholieke Kerk. Voor hun berichtgeving omtrent deze zaak ontving The Boston Globe in 2003 de Pulitzer prijs.

Het oordeel:
Als acteur vertolkte Tom McCarthy vrijwel altijd rolletjes in de marge in films als Meet the Parents (2000), Syriana (2005) en The Lovely Bones (2009) maar als scenarioschrijver en regisseur kent de beste man veel meer succes. Zo pende hij het scenario neer voor Disney’s Up (2009) maar schreef en regisseerde hij zelf de films The Station Agent (2003), The Visitor (2007), Win Win (2011) en The Cobbler (2014).

Persoonlijk vind ik het altijd tricky om een hedendaagse film met een klassieker te vergelijken maar na het zien van Spotlight ontkom je er haast niet aan om deze prent te vergelijken met het meesterlijke All the President’s Men (1976). Hoewel de dreiging een veel prominentere plaats kreeg toebedeeld in laatstgenoemde titel zijn het in essentie twee films die het belang van onderzoeksjournalistiek voorop stellen. In een tijd waarin de kranten massaal aan het bezuinigen zijn is het misschien wel belangrijker dan ooit.

Spotlight verteld het waargebeurde verhaal over het onderzoeksteam van The Boston Globe dat een ongekend schandaal naar buiten bracht. Het misbruik van kinderen in de katholieke kerk. Een misselijkmakend onderwerp waar we 13 jaar later al enorm veel over hebben gehoord. Hierin schuilt tegelijkertijd een zwaktebod van de film want hoe interessant het onderzoek zelf ook is, eigenlijk komen er niet zoveel nieuwe schokkende feiten aan het licht. Steeds weet je als kijker dat het schandaal alleen maar groter en groter gaat worden dus in dat opzicht weinig verrassend.

Tot op zekere hoogte is deze Oscarkandidaat braaf en voorspelbaar maar dat neemt niet weg dat het een genot blijft om vasthoudende reporters aan het werk te zien. Zeker wanneer deze personages vertolkt worden door Michael Keaton, Rachel McAdams en Mark Ruffalo die stuk voor stuk topprestaties weten weg te zetten. Visueel steekt Spotlight mooi in elkaar en tel daar nog een sterke regie bij op en het resultaat is één van de belangrijkste gegadigden die er 28 februari zomaar met de hoofdprijs vandoor kan gaan.

Aanvankelijk had ik het vermoeden dat de 128 minuten durende film een zware zit zou zijn maar dat is me achteraf meegevallen. Schokkende beelden blijft het publiek bespaard en misselijkmakende details zijn tot een minimum beperkt. Toch bekruipt je een naar gevoel en dat is gezien het onderwerp ook niet verwonderlijk natuurlijk. Spotlight mag dan weinig nieuws te melden hebben maar de getalenteerde cast zorgt er wel voor dat het geheel ten alle tijden blijft boeien. Vooral Rachel McAdams mag wat mij betreft de komische rollen laten liggen voor wat ze waard zijn en meer dit soort serieus werk gaan doen.

75

4 gedachtes over “Spotlight

 1. Nostra 20 februari 2016 / 12:34

  Eigenlijk bizar om te zien hoe wijdverspreid het probleem was/is en dat er eigenlijk veel te weinig tegen gedaan wordt. Vond het een solide film.

  Like

 2. De Protagonisten 21 februari 2016 / 19:16

  Wil hem graag zien. Hopelijk nog in de bioscoop.

  Like

 3. De Protagonisten 21 februari 2016 / 19:17

  Wil hem nog graag in de bios zien. Hopelijk gaat dat nog lukken.

  Like

 4. Gwen 24 februari 2016 / 23:14

  Staat nog op mijn to watch lijstje, vooral vanwege McAdams. Ben zeer benieuwd naar haar acteerprestatie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s