Zootropolis

ZootropolisJaar: 2016
Regie: Byron Howard, Rich Moore, Jared Bush
Cast: Idris Elba, Kristen Bell, Ginnifer Goodwin, Jason Bateman, Alan Tudyk, J.K. Simmons, Bonnie Hunt, Shakira

Het verhaal:
Nick Wilde is een vos die woont in de dierenstad Zootopia, die is onderverdeeld in wijken als Tundratown, Sahara Square, Little Rodenta en Burrowborough. Nick slaat op de vlucht wanneer hij onterecht beschuldigd wordt van een misdaad en Lt. Judy Hops, een zelfingenomen konijn en de beste agent van Zootopia, hem op het spoor is. De twee moeten echter een team vormen wanneer blijkt dat ze het doelwit zijn geworden van een samenzwering.

Het oordeel:
Niet zo heel lang geleden zagen we het gebeuren met Project T (2015) en ditmaal wordt Zootopia in Europa uitgebracht als Zootropolis. Oorzaak hiervan is dat een Deense dierentuin sinds 2010 Zootopia als handelsmerk heeft geregistreerd en dat de merchandise van deze film in het vaarwater kan komen van het dierenpark dat in 2019 haar deuren wil openen.

In de wereld van Zootropolis is er geen ruimte voor de mens wiens rol vervuld wordt door de dieren zelf. Konijnen, vossen, buffels, schapen en talloze uiteenlopende diersoorten leven in goede harmonie met elkaar en dat levert bij aanvang al schitterende beelden op. De sluwe vos die een schaamteloze zwendelaar blijkt te zijn, de ijssalon die door olifanten worden gerund maar de hygiëne uit het oog verliezen en de meest potige exemplaren die fungeren als politieagenten. De rust wordt echter ruw verstoord wanneer Judy Hops het eerste konijn bij de politie wil worden en die noodgedwongen moet samenwerken met de stoere Nick Wilde om samen een mysterie te kunnen ontrafelen.

Er zijn een aantal dingen die ontzettend goed blijken in te werken in de wereld van Zootropolis. Als kijker kom je namelijk oren en ogen tekort om alle (visuele) grappen mee te pikken. Neem bijvoorbeeld de overbevolkte straten waar op de achtergrond werkelijk altijd wel wat gebeurd. Met de huidige computertechnieken is het haast niet meer mogelijk om een lelijke animatiefilm af te leveren maar de makers zijn er in geslaagd om de dieren erg goed over te brengen waarbij vooral de gezichtsuitdrukkingen van het scherm spatten.

Inhoudelijk is het helemaal een feest wanneer je bedenkt dat dit een film voor jong en oud is. Hoewel de kids zich zullen vergalopperen aan de mooie animaties en de schattige Judy zullen het vooral de ouderen zijn die zullen smullen van de referenties aan Breaking Bad en Marlon Brando. Het verhaal zelf mag hierbij niet onvermeld blijven aangezien het scenario vrij slim in elkaar steekt en dat kunnen we lang niet altijd stellen binnen de wereld van de animatiefilm. Het enige wat je voor lief moet nemen is de van oudsher aanwezige moraal (iedereen kan zijn wie je maar wilt zijn) maar daar is gezien de kwaliteit van de rest, makkelijk overheen te stappen.

75

2 gedachtes over “Zootropolis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s