Becoming Zlatan

Becoming ZlatanJaar: 2015
Regie: Fredrik Gertten & Magnus Gertten

Het verhaal:
Becoming Zlatan is een coming-of-age film over de complexe weg die Zlatan Ibrahimovic, een begaafde en getroebleerde voetballer, aflegt om uiteindelijk een ster te worden in de internationale voetbalwereld. Het is het verhaal van een getalenteerde jongen die worstelt met zijn nieuw vergaarde roem en immense verwachtingen.

Het oordeel:
De broers Fredrik en Magnus Gertten maakten in thuisland Zweden in 2002 de documentaire The Way Back – True Blue 2, een lofzang over hun favoriete voetbalclub Malmö FF. Toen al een spil in het elftal was een nog piepjonge Zlatan Ibrahimovic die toen gold als een aanstormend talent. De filmmakers waren zich hier terdege van bewust en hun camera’s draaiden overuren. Van al dat beeldmateriaal is ongeveer 40 minuten terecht gekomen in Becoming Zlatan…

Beeldmateriaal uit 2002 recyclen om dat opnieuw uit te brengen in 2015. Het klinkt goedkoop en feitelijk is dat ook zo. Zeker wanneer je bedenkt dat de overige speelduur voor een groot deel wordt opgesnoept door beelden van de Amsterdamse zender AT5 die bij alle belangrijke Ajax events wel aanwezig waren. De beelden vanuit Malmö en Amsterdam worden verder opgevuld met korte interviews waar in ieder geval niet de minste namen in voorbij komen waaronder Leo Beenhakker, Mido, Fabio Capello, Jari Litmanen en Marco van Basten.

Becoming Zlatan… is een docu die vrij letterlijk genomen mag worden aangezien de focus ligt bij het begin van zijn carrière. Dit levert bij vlagen leuke beelden op (de manier waarop Zlatan al zelfingenomen de pers te woord staat) maar het bied helemaal niets nieuws onder de horizon. In principe is deze docu niets meer dan een verzameling van eerder vertoond beeldmateriaal die elke voetballiefhebber zeer bekend voor zal komen. Een groot minpunt is dat de makers zich bedienen van een niet chronologische vertelstructuur waardoor er onnodig veel tijdssprongen worden genomen.

Dat deze docu geen nieuw licht laat schijnen op het fenomeen dat naar de naam Zlatan luistert zal deels te wijten zijn aan het feit dat de grootmeester zelf niet heeft meegewerkt aan deze productie. Aanvankelijk had ik dit wel verwacht maar terwijl je geen nieuwe inzichten krijgt eindigt de docu ook nog eens heel abrupt. Ongeveer 10 minuten is er uit getrokken voor zijn periode bij Juventus maar dan rolt de aftiteling alweer over het scherm. Geen Inter, geen Barca, geen AC Milan en dus ook geen Paris St. Germain. Opnieuw een gemiste kans voor een documentaire die maar niet wil overtuigen.

50

4 gedachtes over “Becoming Zlatan

 1. Paul 17 februari 2016 / 12:47

  Klinkt niet echt als een docu die ik snel moet zien. Ondanks dat ik wel een voetballiefhebber ben.

  Like

 2. Nostra 22 februari 2016 / 11:57

  Heb zelf helemaal niets met voetbal dus heb deze maar gelaten voor wat het is. Toch jammer dat hij ook niet zo goed is.

  Like

 3. Patricia 13 maart 2016 / 09:23

  Ik heb deze documentaire laatst ook gezien en ondanks dat ik hem ook niet heel goed vond heeft het mij wel iets opgeleverd. Een blij vriendje dat elke keer moet lachen als ik tijdens een voetbalwedstrijd roep:”He! Dat is Zlatan, die ken ik!” (aangezien ik als voetballeek helemaal niemand ken 😉 )

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 15 maart 2016 / 18:17

   Of zoals die ene andere beroemde voetballer zou zeggen; elk nadeel heb zijn voordeel….

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s