Zwarte tulp: Seizoen 1

Zwarte TulpJaar: 2015
Created by: Antoinette Beumer & Els Buseman
Cast: Huub Stapel, Linda van Dyck, Anna Drijver, Roeland Fernhout, Carolien Spoor, Puck van Stijn, Gijs Naber, Marcel Musters, Abbey Hoes, Willem Voogd, Raymond Thiry, Benja Bruijning

Het verhaal:
Centraal staat de jarenlange vete tussen twee families uit de bollenstreek, die vanwege een mysterieus ongeluk in het verleden erfvijanden zijn geworden. Hun voortdurende strijd wordt versterkt en actueel gehouden door de race om de zwarte tulp. Beetje bij beetje wordt het mysterie uit het verleden ontrafeld.

Het oordeel:
Na haar regieklussen voor Goede Tijden, Slechte Tijden, Goudkust, Spangen en Willemspark maakte Antoinette Beumer naam met de films De gelukkige huisvrouw (2010) Loft (2010), Jackie (2012) en Soof (2013). Bijgestaan door schrijfster Els Buseman stond Beumer aan de wieg van de TV-serie Zwarte Tulp die dan ook nog eens geregisseerd werd door Ben Sombogaart (Bride Flight).

HBO en Netflix hebben inmiddels een mooie staat van dienst opgebouwd met hun originals en streamingdienst Videoland tracht met deze serie uit hetzelfde vaatje te tappen. Zwarte Tulp werd in eerste instantie uitgebracht als een Videoland exclusive maar was in het najaar uiteindelijk toch te zien bij RTL Nederland om een zo groot mogelijk bereik te genereren. Een dramaserie met en door veel bekende namen, dat zou toch bijna niet mis kunnen gaan?

Een dramaserie van eigen bodem waarin twee families elkaar naar het leven staan is geen unicum en zo op het eerste gezicht brengt Zwarte Tulp hier geen verandering in. Verhaaltechnisch lijkt het script aanvankelijk weinig om het lijf te hebben totdat het keerpunt zich vrij snel aandient. Zwarte Tulp heeft een sterke spirituele invalshoek waarin de zojuist overleden pater familias communiceert met zijn kleindochter maar ook objecten kan laten bewegen. Voor een serie waarmee zoveel miljoenen is gemoeid is dit een gewaagde keuze geweest maar dan wel één die wonderwel naar meer smaakt.

Toch kunnen de makers niet aan de indruk ontkomen dat het verhaal, buiten de spirituele factor om, redelijk rechttoe rechtaan is. Het verloopt allemaal net iets te voorspelbaar en alleen het door mysteries omgeven ongeluk van een aantal jaar geleden weten de gemoederen goed bezig te houden. Niet dat de verhaallijnen niet interessant zijn maar hiervoor verdienden sommige personages een betere uitwerking. In het geval van Martijn heeft de kijker niet te klagen terwijl andere karakters als die van Joeri en Sacha teveel op de achtergrond blijven.

Wel kun je aan alles merken dat dit een acteursdrama betreft en hierin schuilt dan ook de voornaamste kracht van Zwarte Tulp. Met name Gijs Naber, Willem Voogd, Roeland Fernhout en Anna Drijver zetten meer dan sublieme rollen weg terwijl ik ook graag wat meer had willen zien van Huub Stapel en Marcel Musters die nu toch vooral eendimensionale karakters blijven. Tussen al het acteergeweld weet de jonge Puck van Stijn zich prima staande te houden en hopelijk gaan we later nog meer van haar zien en horen.

Met het eerste seizoen van Zwarte Tulp weet Videoland hoge ogen te gooien en de serie verdiend dan ook een groot publiek. Niet alleen fraai geacteerd maar zeker ook mooi geschoten. De prachtig vormgegeven leader (met het fantastische Come Wander with Me) is een prima opmaak voor de oerhollandse landschappen en kille kassen waarin list en bedrog centraal staan. Zeker voor liefhebbers van de Nederlandse series en films is Zwarte Tulp toch wel een productie die je niet aan je voorbij mag laten gaan.

70

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s