The Revenant

RevenantJaar: 2015
Regie: Alejandro González Iñárritu
Cast: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter

Het verhaal:
1823. Tijdens een expeditie diep in de ruige Amerikaanse wildernis wordt de legendarische avonturier Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) aangevallen door een beer en voor dood achtergelaten door zijn gezelschap. Tijdens zijn overlevingstocht ondergaat Glass ondenkbare tegenslagen. Gedreven door zijn wil om te leven en zijn liefde voor zijn familie, moet Glass zich een weg banen door een strenge winter tijdens zijn meedogenloze overlevingstocht om uiteindelijk verlossing te vinden.

Het oordeel:
De naam van regisseur Alejandro González Iñárritu lijkt onherroepelijk verbonden te zijn met kwaliteitsfilms want nagenoeg zijn hele oeuvre is dik de moeite waard. Hij trapte zijn carrière af met Amores Perros (2000) en maakte direct hierna de oversteek naar Amerika voor 21 Grams (2003) en Babel (2006). Hierna greep hij weer terug naar zijn Mexicaanse roots voor Biutiful (2010) om vier jaar later terug te komen met Birdman (2014).

The Revenant zal de geschiedenisboeken in gaan als de film die hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio dan eindelijk zijn felbegeerde eerste Oscar op zal leveren. Het moet immers wel bijzonder raar lopen wanneer hij over een paar weken onverhoopt met lege handen zou komen te staan. Los van het feit dat hij diezelfde Oscar al veel eerder had moeten krijgen zal het dit keer geen goedmakertje of een optelsom zijn. DiCaprio’s vertolking van Hugh Glass is spot on en al hijgend, kreunend, steunend en grommend baant hij zich een weg naar die ene belangrijke filmonderscheiding.

Het zijn maar weinig acteurs vergeven die alleen met beeldtaal (door een noodlottig ongeval kan Hugh lange tijd niet praten) mensen zo aan het scherm gekluisterd kan houden als dat DiCaprio hier laat zien. In dat opzicht is het een absolute tour de force en een masterclass op het gebied van acting. DiCaprio leerde voor de opnamen twee vreemde en nagenoeg uitgestorven talen, zette zijn vegatarische principes overboord en maakte zich diverse overlevingstechnieken eigen. Het is niet voor niets dat DiCaprio deze rol tot de zwaarste uit zijn carrière rekent.

Over de performance van DiCaprio raken velen waarschijnlijk niet uitgesproken maar daarmee doe je Iñárritu waarschijnlijk ook tekort. Hoe goed de hoofdrolspeler ook moge zijn, in dit geval is het de werkelijk meesterlijke cinematografie die de eigenlijke hoofdrol vertolkt. Het camerawerk van Emmanuel Lubezki is van een uitzonderlijke klasse en je hoeft alleen maar naar de lange openingssequentie te kijken om te weten dat je getuige bent van iets bijzonders. Onmogelijk geachte camerastandpunten en mooie statische shots van de wijdse landschappen wisselen elkaar veelvuldig af en de kans zit er dik in dat je na The Revenant direct een warme douche wilt opzoeken.

Het verhaal zelf heeft niet zoveel om het lijf en wat oneerbiedig gesteld werkt de film plichtmatig van A naar B. Dit resulteert nog steeds in één van de betere films van de laatste tijd maar als kijker miste ik net dat beetje extra. Ik was bijvoorbeeld wel begaan met het lot van Glass maar echt diep geraakt was ik nu ook weer niet. Misschien waren mijn verwachtingen vooraf dan toch net wat hoger dan gedacht. Dat neemt echter niet weg dat The Revenant een absolute mustsee is voor iedere filmliefhebber. Zelfs als je vrijwel niets met het genre zelf hebt verdient The Revenant een meer dan warme aanbeveling.

80

3 gedachtes over “The Revenant

  1. Nostra 12 februari 2016 / 20:44

    Heb er echt van genoten en dit is een film die ik nog wel graag een tweede keer wil zien.

    Like

  2. Gwen 17 februari 2016 / 21:13

    Na het lezen van je recensie realiseerde ik me dat ik nog geen enkele Iñárritu film heb gezien. Oeps. Ben wel erg benieuwd naar deze film.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s