Pressure

PressureJaar: 2015
Regie: Ron Scalpello
Cast: Danny Huston, Matthew Goode, Joe Cole, Alan McKenna

Het verhaal:
Vier diepzeeduikers raken opgesloten in hun schip op de bodem van de oceaan, ter hoogte van de kust van Kenia, nadat een grote storm hun schip verwoest heeft. Wanneer ze hun diepste angsten moeten zien te overwinnen, is het maar de vraag of ze het overleven.

Het oordeel:
In 2012 levered Ron Scalpello een niet onaardig regiedebuut af in de vorm van Offender waarin een belangrijke rol was weg gelegd voor Joe Cole. Die samenwerking beviel blijkbaar zo goed dat Cole onder de regie van Scalpello opnieuw opduikt in Pressure.

Nog voordat de openingscredits verschijnen wordt de kijker duidelijk gemaakt wat de gevolgen zijn wanneer je van een grote diepte te snel naar de oppervlakte stijgt. Op dat moment weet je al dat dit later een prominente rol zal gaan spelen en hierbij hoopte ik op een realistisch verhaal. Diezelfde hoop zag ik snel verdwijnen wanneer niet veel later meerdere bemanningsleden op open zee met het thuisfront telefoneerden middels een gsm…

Voorbereid op het ergste vreesde ik dat de resterende 80 minute een lange zit zouden gaan worden maar het tegendeel blijkt achteraf waarheid te zijn geworden. Deze prent toont aan dat je niet veel nodig hebt om tot een boeiende film te komen en in het geval van Pressure betreft dit slechts een afgelegen locatie en vier uiteenlopende manschappen. Het low budget gehalte is overigens niet terug te zien in de cameravoering want de cinematografie ziet er verrassend goed uit waarbij er zo min mogelijk gebruik is gemaakt van special effects.

De grote kracht van Pressure huist hem in het claustrofobisch effect wat men goed weet over te brengen op de kijker. Vast komen te zitten op een enorme diepte in de oceaan is natuurlijk al geen pretje maar de dreiging is goed tastbaar waarbij er weinig ruimte gegund wordt om even op adem te komen. Uiteraard zorgen de vier totaal verschillende personages voor het nodige vuurwerk waarbij hun acties voor het overgrote deel aardig realistisch overkomen. De acteerprestaties van Danny Huston en Matthew Goode springen hierbij in het oog want beiden excelleren als elkaars tegenpolen.

In een filmlandschap dat gedomineerd wordt door films die minimaal 2 uur op de klok hebben staan voelt Pressure met zijn 91 minuten fris aan. Veel langer had de film ook weer niet hoeven te duren maar in deze hoedanigheid zijn de boeiende gesprekken en spannende momenten prima gedoseerd. Hier en daar stuit men nog wel op enkele onlogische gebeurtenissen maar het algemene gevoel wat resteert is dat Pressure een prima te verteren thriller is die zeker wel een groter publiek verdiend.

70

3 gedachtes over “Pressure

  1. Nostra 11 februari 2016 / 16:24

    Niet eerder van deze film gehoord, maar weet nog niet of ik ‘m nog ga kijken.

    Like

  2. Gwen 17 februari 2016 / 21:08

    Ik had nog niet eerder van Pressure gehoord. Klinkt interessant en Matthew Goode vind ik een leuke acteur dus ik ga deze binnenkort kijken. Bedankt voor de kijktip! 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s