Getaway

GetawayJaar: 2013
Regie: Courtney Solomon
Cast: Ethan Hawke, Selena Gomez, Jon Voight

Het verhaal:
Brent Magna, een voormalige autocoureur, moet terug achter het stuur nadat zijn vrouw ontvoerd wordt door een mysterieus persoon, die hem dwingt een aantal gevaarlijke opdrachten uit te voeren. Zijn enige bondgenoot is de jonge hacker The Kid. Samen proberen zij Brent’s vrouw te redden door gehoorzaam de instructies van de ontvoerder op te volgen, die hen constant in de gaten houdt via camera’s, geïnstalleerd in Brent’s auto.

Het oordeel:
In 2000 maakte Courtney Solomon zijn regiedebuut met het verguisde Dungeons & Dragons (2000) waarna vijf jaar later het niet veel betere An American Haunting volgde. Ondanks de aanwezigheid van Ethan Hawke waren de verwachtingen voor Getaway niet al te hoog.

Met een budget van 18 miljoen dollar hoef je niet lang na te denken waar het grootste gedeelte van het werkkapitaal aan op is gegaan. Maar liefst 130 auto’s konden direct na de opnamen naar de schroothoop die speciaal voor Getaway werd gebouwd. Men ging zelfs zo ver dat de belangrijkste auto in de film, De Shelby Super Snake Mustang, zo zeldzaam is dat deze speciaal voor deze film werd gebouwd. Maar dan wel in een veelvoud van 7 stuks die daarna ook een enkeltje richting schroothoop konden…

De actieliefhebbers zullen met Getaway op hun wenken bediend worden. Van een aanloop(je) is geen sprake en de kijker valt direct midden in de actie. Het is een aaneenschakeling van achtervolgingen die weliswaar niet spannend zijn maar garant staat voor een avondje hersenloos vermaak. Opvallend hierbij is dat er geen gebruik is gemaakt van CGI effecten en dat brengt zeker haar meerwaarde mee. Ideaal kijkvoer voor de mensen die de Fast and the Furious reeks en de Taxi films een warm hart toedragen.

Na deze lovende woorden klinkt de volgende conclusie vreemd want Getaway is geen sterke film geworden. Wellicht klinkt het nog vreemder dat de film simpelweg teveel actiescènes bevat wat ten koste gaat van het verhaal. Aan de hand van enkele flashbacks worden er wel zaken verhelderd maar het verhaal zelf is duidelijk van ondergeschikt belang. Over de motivatie van het criminele brein tast je als kijker lang in het duister en voordat je het weet wordt de film direct na de onthulling afgekapt. Bovendien zit er weinig variatie in het soort actie waardoor deze momenten (en die zijn er talrijke) behoorlijk vlak zijn.

Wat de film verder niet helpt is de aanwezigheid van Selena Gomez die zo in de verkeerde film lijkt te zijn gestapt. Sowieso is het tamelijk onwaarschijnlijk dat twee Amerikanen in Sofia in dezelfde auto belanden maar haar personage weet aardig wat irritatie op te wekken met haar betweterige gedrag. Ethan Hawke doet het een stuk beter al verliest hij zeker wel wat van zijn coolness vanaf het moment dat Gomez ten tonele verschijnt. Getaway bewijst zeker wel over de nodige potentie te beschikken maar de hyperactieve editing onderstreept dat hier eerder sprake is van een storm in een glas water. Desalniettemin kunnen de die hard actieliefhebbers zich hier best aan wagen.

60

Een gedachte over “Getaway

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s