Night at the Museum: Secret of the Tomb

Night at the MuseumJaar: 2014
Regie: Shawn Levy
Cast: Ben Stiller, Robin Williams, Owen Wilson, Steve Coogan, Ricky Gervais, Dan Stevens, Rebel Wilson, Rami Malek, Ben Kingsley

Het verhaal:
Larey Daley (Stiller) weet dat een Egyptisch tablet uit de tijd van de farao’s het geheim is achter de tot leven komende museumstukken in het “Museum of Natural History”. Maar wanneer dit magisch tablet tekenen van corrosie begint te vertonen, reist Larry met onder andere Farao Ahkmenrah, Teddy Roosevelt en Attila de Hun af naar het “British Museum” in Londen om het te redden van zijn ondergang.

Het oordeel:
Bij een jeugdig publiek zette regisseur Shawn Levy zichzelf op de kaart met Big Fat Liar (2002) waarna hij tekende voor een reeks middelmatige komedies als Just Married (2003), Cheaper by the Dozen (2003), The Pink Panther (2006) en Date Night (2010). Wel wist Levy zichzelf te overtreffen met het veel serieuzere Real Steel (2011) maar daarna vergreep hij zich wederom aan een klucht als The Internship. Night at the Museum: Secret of the Tomb is alweer het derde deel uit de reeks die allen geregisseerd zijn door Levy.

Zowel Night at the Museum (2006) als Night at the Museum: Battle of the Smithsonian (2009) zijn gemakzuchtige pogingen tot pretentieus vermaak. Het zijn avontuurlijke en familievriendelijke titels die vooral op safe spelen en vreselijk voorspelbaar zijn. Met dat gezegd hebbende zijn het tegelijkertijd films die niet vervelen en zeker met een kind naast je op de bank bied dit vermakelijk tijdverdrijf. De special effects mogen er zeker zijn (de budgetten zijn er dan ook wel naar) en alhoewel de verhalen weinig om het lijf hebben herbergen ze de nodige moralistische boodschappen over familiewaardes.

Wat net als in de voorgaande delen ook nu werkt is het aanstekelijke enthousiasme van de castleden die zichtbaar veel lol met elkaar hebben gehad. Voor de derde keer zijn de belangrijkste personages wederom van de partij en met deze formule komt de film nog een heel eind. Aangevuld met enkele nieuwe personages is de bonte verzameling alleen maar kleurrijker geworden al is Tilly een behoorlijk irritante bewaakster. Laaa (een dubbelrol van Ben Stiller) is weliswaar een flauw typetje maar die kent in ieder geval nog zijn momenten.

Maar ondanks het zichtbare spelplezier zal niemand kunnen ontkennen dat de koek voor deze franchise helemaal op is. Net als in het 2e deel wordt er van locatie gewisseld maar dit leidt al snel tot een herhaling van zetten die wel erg bekend voorkomen. Ditmaal moet het gezelschap namelijk opnieuw op de vlucht slaan voor een skelet en dat komt erg bekend voor. Dat is wel zo’n beetje waar het in deel 3 om draait; gerecyclede grappen die nooit echt leuk zijn waarbij eveneens opgemerkt mag worden dat de leukste grap al voorbij kwam in de trailer.

In vrijwel alle opzichten doet Secret of the Tomb een stapje terug waarbij het nogmaals onderstreept dat de makers er wijs aan doen om een definitief einde te maken aan de reeks. Vervelen doet de film weliswaar nooit maar de rek is er uit. Wat resteert is nog een weemoedig afscheid van Robin Williams die zowaar nog een kleine gevoelige snaar weet te raken in de finale van de film. Daar zal hoogstwaarschijnlijk deze film wel om herinnerd worden want verder stelt het als geheel niet al te veel voor.

55

Een gedachte over “Night at the Museum: Secret of the Tomb

  1. Nostra 11 februari 2016 / 17:01

    Heb deze half meegekeken toen de kids ‘m zagen, maar deze deed het niet voor mij.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s