(500) Days of Summer

500Jaar: 2009
Regie: Marc Webb
Cast: Joseph Gordon-Levitt, Zooey Deschanel, Geoffrey Arend, Chloë Grace Moretz

Het verhaal:
Tom ontwerpt wenskaarten voor zijn beroep en is een hopeloze romanticus. Hij is erg aangeslagen wanneer hij door zijn vriendin Summer aan de kant wordt gezet. Hij gaat heen en weer tussen verschillende periodes in de 500 dagen die ze samen waren om erachter te komen waar het fout is gegaan.

Het oordeel:
Marc Webb kennen we vandaag de dag beter als de regisseur van The Amazing Spider-Man (2012), The Amazing Spider-Man 2: Rise of Electro en als producer van de TV-serie Limitless. Hij trapte zijn carrierè echter af met het wonderschone (500) Days of Summer.

“This is a story of boy meets girl, but you should know upfront, this is not a love story.” Met deze pakkende zin begeven de filmmakers zich op glad ijs aangezien in het verleden veel van dergelijke verwachtingen niet werden waargemaakt. Het is een aparte opening gezien het genre waarin we ons bevinden maar (500) Days of Summer is zelfs na drie kijkbeurten weinig aan kracht verloren. Samengevat is het een heerlijke offbeat (romantische) comedy die haast uniek is binnen zijn genre.

Zoals de titel doet vermoeden richt de film zich op de 500 dagen die Tom doorbrengt met zijn geliefde Summer. Verwacht echter geen plichtmatige behandeling van ontmoeting naar breakup want het verhaal springt constant heen en weer in de tijd. Net zoals Tom zichzelf moet voelen wisselen vrolijke momenten en pijnlijke situaties elkaar in een rap tempo op. Daarbij dient ook vermeld te worden dat de toonzetting niet zwaar is; Marc Webb houdt het verhaal luchtig doordat zijn wereld ook bevolkt wordt door licht absurdische personages die niet op hun mondje zijn gevallen.

Een andere reden waardoor de film niet zwaar op de hand is vind men terug in de schitterende visuele stijl. Het kleurgebruik is bijvoorbeeld opvallend maar ook een muzikale intermezzo en geanimeerde elementen zorgen voor een hip gevoel. De mooiste vondst op visueel gebied is echter het moment waarop Tom wordt uitgenodigd voor Summer’s feest en waarbij het beeld gesplitst is. Links zien we wat Tom hoopt wat er die avond gaat gebeuren terwijl we aan de rechtse zijde zien wat er realtime gebeurd in werkelijkheid.

Al jaren ben ik een liefhebber van het werk van Joseph Gordon-Levitt en ook in (500) Days of Summer stelt hij niet teleur. Waar zijn personage niet helemaal fair is weet hij Tom toch altijd sympathiek te houden. De focus ligt op de mannelijke protagonist maar Zooey Deschanel doet het eveneens goed als titelheldin. Het enige minpuntje is dat de chemie tussen Gordon-Levitt en Deschanel niet altijd aanwezig is. Zelfs tijdens de meest liefdevolle scènes wil het maar niet knetteren tussen de twee hoofdrolspelers. Een leuke bijrol is er voor een piepjonge Chloë Grace Moretz als 12-jarig wijsneusje.

80

Advertenties

4 reacties op ‘(500) Days of Summer

 1. Nostra 28 januari 2016 / 09:19

  Heerlijke film die ik zelf ook al een aantal maal gezien heb en ik graag nog een keer wil kijken. Heeft ook zoveel leuke momenten, zoals in de Ikea bijvoorbeeld of die dansscene.

  Like

 2. Gwen 30 januari 2016 / 09:58

  Zeker een leuke film die ik eigenlijk alweer veel te lang niet heb gezien!

  Like

  • Riinyosa81 15 maart 2016 / 18:16

   Ik had m ook al meerdere malen gezien maar ik blijf er maar naar terug grijpen. Doet me ook iedere keer wat.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s