Ouija

 


OuijaJaar: 2014
Regie: Stiles White
Cast: Olivia Cooke, Ana Coto, Daren Kagasoff, Bianca A. Santos

Het verhaal:
Wanneer een jonge vrouw, genaamd Debbie, op tragische wijze om het leven komt, proberen haar vrienden middels een Ouija-bord met haar in contact te komen. Ze komen echter in aanraking met een kwade geest en zullen deze geest moeten zien te verdrijven voordat het volledig uit de hand loopt.

Het oordeel:
Als production coordinator voor Stan Winston Studio werkte Stiles White mee aan de totstandkoming van films als Congo (1995), The Relic (1997), Austin Powers: The Spy Who Shagged Me (1999), The Sixth Sense (1999) en Jurassic Park III (2001). Daarna verliet hij de studio en begon een tweede carrière als scenarioschrijver wat leidde tot titels als Boogeyman (2005), Knowing (2009) en The Possession (2012). Voor Ouija pende White eveneens het scenario neer maar deze keer maakt hij tevens zijn regiedebuut.

Het is dat ik er per toeval op stuitte maar het blijkt dat Ouija een geregistreerd handelsmerk is van speelgoedfabrikant Hasbro. Films als G.I. Joe: The Rise of the Cobra (2009), Battleship (2012) en G.I. Joe: Retaliation (2013) lieten al zien dat deze Hasbro verfilmingen qua kwaliteit nogal wat te wensen over laat. Ouija vormt in dat opzicht een nieuw dieptepunt want er zijn maar weinig ingrediënten aanwezig waar je enthousiast van kunt worden.

Creativiteit in horrorfilms is al jaren geen gelukkig huwelijk maar zelfs met dat gegeven in het achterhoofd faalt de film jammerlijk door de clichés en ongeloofwaardigheden alsmaar op te stapelen. Wie verzint het bijvoorbeeld om in haar eentje te gaan spelen met een Ouija bord, dit te filmen en vervolgens op een USB stick te bewaren? Onlogisch maar wel vooral noodzakelijk om de protagonist van het verhaal later de film voort te kunnen laten slepen.

Het effectief inzetten van de nodige jumpscares zou vooral met een goede surround set het nodige plezier kunnen brengen. Hier en daar zit er weliswaar een leuk momentje verborgen maar de meeste schrikmomenten zie je mijlenver van tevoren aankomen. In het eerste bedrijf is het de filmmakers vooral te doen naar de aanloop van de werkelijke horror maar ook dit is een aanpak die ongelukkig uitpakt doordat het verhaal zelf verre van interessant is. Het been there, done that gevoel overheerst constant.

Olivia Cooke is een actrice die ik meestal wel kan waarderen maar ook zei kan de film niet van de ondergang redden. Het is niet zo zeer dat ze slecht acteert maar de dialogen zijn al net zo verschrikkelijk geschreven als de rest van de film. Dat Cooke over acteertalent beschikt wordt wel duidelijk door de prestaties van de ondersteunende cast die erg inwisselbaar oogt en waarbij er niemand in positieve zin uit weet te springen. Ouija is wellicht alleen nog aan te bevelen voor de die hard horrorfans die zich vervelen maar verder is deze B-film allerminst de moeite waard.

40

2 gedachtes over “Ouija

  1. KVSmiley 25 januari 2016 / 16:38

    Ik was al niet van plan om deze mee te pikken en nadat ik jouw recensie las, zal ik dat zeker niet meer doen. Er zijn nog genoeg interessante films om te bekijken.

    Like

  2. Gwen 28 januari 2016 / 21:40

    Deze die hard horrorfan verveelt zich nog niet genoeg om Ouija te bekijken. 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s