Grown Ups 2

Grown Ups 2Jaar: 2013
Regie: Dennis Dugan
Cast: Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock, David Spade, Salma Hayek, Maya Rudolph, Maria Bello, Steve Buscemi

Het verhaal:
Lenny Feder (Adam Sandler) besluit met zijn familie terug te keren naar de geboorteplaats waar hij en zijn vrienden vroeger zijn opgegroeid. Maar dan breekt voor de kinderen hun laatste schooldag aan. En op een dag die gek genoeg vol zit met verrassingen draaien de rollen zich om, en zijn het de kinderen die de volwassenen een lesje leren.

Het oordeel:
De samenwerking tussen regisseur Dennis Dugan en hoofdrolspeler Adam Sandler is er één die al jaren voortduurt. Zo waren ze samen verantwoordelijk voor de titels Big Daddy (1999), I Now Pronounce You Chuck & Larry (2007), You Don’t Mess with the Zohan (2008), Grown Ups (2010), Just Go with It (2011) en Jack and Jill (2011).

Het eerste deel uit 2010 was niet bepaald een hoogvlieger maar met een box office opbrengst van 162 miljoen dollar in de VS kon een vervolg bijna niet uitblijven. Met deel 1 nog redelijk vers in het achterhoofd was ik voorbereid op het ergste toen ik met verbazing naar de openingsscène van Grown Ups 2 keek. Een hert dat in de slaapkamer van Lenny staat, schrikt van diens vrouw en vervolgens de protagonist trakteert op een waterval van urine. Hetzelfde hert dat een paar seconden later zich een weg baant door de badkamer en het douchegordijn van Lenny’s zoon open trekt en ook hem voorziet van een golden shower.

Achteraf gezien valt deze opening een beetje uit de toon van de film die gelukkig niet zo banaal is als de hierboven beschreven scène. Voor een groot deel ontleent Grown Ups 2 zijn charme aan het samenspel van de mannelijke hoofdrolspelers die ook in het echte leven close met elkaar zijn. Dat straalt er aan alle kanten vanaf en wanneer het viertal oude locaties bezoekt wordt er ook een kleine dosis nostalgie aan toegevoegd. Voor deze sequel werd er een budget gereserveerd van 80 miljoen dollar waarvan je een deel terug ziet in de opvallende special effects. Niet het mooiste wat we gezien hebben maar bepaalde shots zien er erg leuk uit (het raft in de supermarkt).

Grown Ups 2 heeft echter een heel groot probleem doordat het eigenlijk geen plot heeft. De getoonde gebeurtenissen voltrekken zich binnen een tijdsbestek van één dag maar waarom hiervoor is gekozen wordt nooit duidelijk. De boezemvrienden doen wat oude locaties aan, halen wat grappen met elkaar uit en krijgen het aan de stok met een dispuut. Dat was het wel dan en hierdoor lijkt Grown Ups 2 vooral een excuus voor Sandler & Co. om betaald heel wat plezier met elkaar te beleven. Dat zullen ze ongetwijfeld hebben gehad maar dat maakt Grown Ups 2 nog geen goede film.

Het gebrek aan een coherent plot is een serieuze dooddoener waardoor het middenstuk te lang aanvoelt. Richting de finale herpakt de comedy zich nog wel in een climax die redelijk bizar is als je bedenkt dat Adam Sandler en Steve Austin een paar minuten hiervoor de kijker nog om de oren hebben geslagen met een moraal. Op basis van de grapdichtheid sleept de film alsnog een voldoende binnen maar daarbij geldt wel dat er geen enkele scène in dat opzicht eruit springt. Aardig om een keer gezien te hebben maar een derde deel kan beter achterwege gelaten worden.

60

2 gedachtes over “Grown Ups 2

  1. Nostra 25 januari 2016 / 09:27

    Je weet dat ik Sandler boycot…dus deze ook niet gezien. Vond het eerste deel overigens wel ok.

    Like

  2. Gwen 28 januari 2016 / 21:38

    Ik vond het een vermakelijke film, maar er is niet veel van blijven hangen..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s