Black

BlackJaar: 2015
Regie: Adil El Arbi & Bilall Fallah
Cast: Martha Canga Antonio, Aboubakr Bensaihi

Het verhaal:
’Black’ vertelt het rauwe verhaal van de vijftienjarige Mavela – zwart en lid van de gevreesde Brusselse jeugdbende “Black Bronx”. Ze wordt brutaal gedwongen om te kiezen tussen loyaliteit en liefde wanneer ze halsoverkop verliefd wordt op een Marokkaanse jongen uit de rivaliserende gang “1080”.Het oordeel:
Over publiciteit rondom Black hebben het regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah allerminst te klagen gehad. Hun regiedebuut Image (2014) was geen topper maar smaakte zeker naar meer, El Arbi won ondertussen in België De Slimste Mens en een aantal bioscoopexploitanten weigerden Black te draaien uit angst voor rellen. En die kwamen er dan ook bij sommige zalen waar de film wel werd vertoond. Het zal weinig te maken hebben gehad met de kwaliteit van de film waarin El Arbi en Fallah blijkbaar wel de vinger op de zere wond weet te leggen.

Romeo + Juliet meets West Side Story in de achterstandswijken van Brussel. Dat is wel een beetje de essentie van Black maar deze valt dan wel te scharen onder de categorie ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’. Je kunt namelijk veel van deze prent zeggen maar bijster origineel is het allemaal niet. Het regieduo heeft erg goed naar de Amerikaanse genrefilms gekeken en eens te meer doet het geheel denken aan het betere werk van Spike Lee. Black is regelmatig een opeenstapeling van clichés. Vaak makkelijk naast je neer te leggen behalve dan wanneer Mavela en Marwan hun liefdesnestje bouwen in een kerk.

In minder capabele handen had Black makkelijk kunnen verzanden in een inspiratieloos gangsterdrama maar de uitvoering ervan is echter voortreffelijk. De grootste troef is dat de film authentiek aanvoelt doordat het overgrote deel van de cast bestaat uit jongeren van de straat die we hier voor de eerste keer aan het werk zien. Aboubakr Bensaihi laat als Marwan zien heel wat in zijn mars te hebben maar hij wordt met gemak overklast door Martha Canga Antonio die als Mavela een prestatie van formaat weet weg te zetten. Erg bijzonder is hoe je dit personage langzaamaan ziet transformeren van een goedlachse meid tot een afgestompte tiener waar je met een boog omheen dient te lopen.

Een andere ijzersterke troef is het fabuleuze camerawerk en een flitsende montage. Of de plaatselijke VVV hier blij mee zal zijn is nog maar de vraag maar de groezelige straten van Brussel worden subliem in beeld gebracht. Ook de soundtrack mag niet onvermeld blijven want die past helemaal bij de stijl van de film. Voornamelijk bestaat deze uit Franstalige raps maar nadat Mavela op een keerpunt komt in haar leven toont een schitterende cover van Amy Winehouse’s Back to Black wat voor een impact een titelsong kan hebben.

Als het één ding is wat Black hier bewijst is dat originaliteit niet altijd voorop dient te staan. Het verhaal is voorspelbaar van A tot Z en wanneer je ongeveer wel kan gissen naar de afloop ervan is het alleen maar wachten op de invulling ervan. Wie zich hier overheen kan zetten wacht een bijzonder prikkelende film die absoluut niet voor de tere zieltjes onder ons bestemd is. El Arbi en Fallah zoeken qua geweld namelijk de grens op van het toelaatbare en stappen er zelfs overheen. Dat geldt overigens niet voor de gehele film maar wel voor één specifieke scène die daarna vermoedelijk dagenlang door je hoofd door blijft spoken.

80

Advertenties

5 reacties op ‘Black

  1. De Protagonisten 24 januari 2016 / 11:06

    Heel erg benieuwd naar. Op een of andere manier heeft deze film volgens mij tot nu toe alleen in de middag gedraaid in Rotterdam. Zou dat te maken hebben met de doelgroep? Om zo meer jongere te trekken?

    Like

  2. Nostra 25 januari 2016 / 09:23

    Wil deze nog graag zien, weet alleen niet of ik er aan toe ga komen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s