Bon Bini Holland

Bon Bini HollandJaar: 2015
Regie: Jelle de Jonge
Cast: Jandino Asporaat, Liliana de Vries, Sergio Ijssel, Dennis Rudge, Lone van Roosendaal, Teun Kuilboer, Hans Dagelet

Het verhaal:
Robertico Florentina (Jandino Asporaat) is een brutale, maar charmante oplichter van Curaçao. Hij verdient zijn geld met Bon Bini Bungalows, een zogenaamd bureau dat toeristen onderbrengt in vakantiehuizen zonder dat de eigenaar hier iets van afweet. Als hij per ongeluk een gevaarlijke crimineel belazert, vlucht hij naar Nederland. Als Robertico de mooie Noëlla Maduro (Liliana de Vries) ontmoet en ontdekt dat haar vader Ken Maduro (Dennis Rudge) een rijke zakenman is, krijgt Robertico een plan.

Het oordeel:
Je moet er maar van houden maar de schreeuwerige optredens van Jandino Asporaat in de Dino Show en tal van andere TV-optredens zijn niet aan mij besteed. Met extreem lage verwachtingen stapte ik dus in de bioscoopzaal in, voorbereid op het ergste…

Voor iemand die verder niet bekend is met het werk van de cabaratier herbergt Bon Bini Holland de nodige verrassingen aangezien je voor de eerste keer kennis gaat maken met de personages Judeska, Rajesh en Gerrie die allemaal vertolkt worden door Jandino zelf. Voor al deze typetjes geldt dat ze redelijk beperkt ingezet kunnen worden maar de eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de makers hiervan optimaal gebruik weten te maken. Met uitzondering van de rascistische Gerrie (wiens aanwezigheid helemaal niets toevoegt) zijn het leuke karakters die minstens een paar lachjes op je gezicht weten te toveren.

Afgaande op de trailer had ik een verzameling van sketches verwacht die weigerde rekening te houden met de gevoelens van de tere zieltjes onder ons. Bon Bini Holland maakt deze premise half waar want waar het ene moment alle vooroordelen van een subcultuur de revue passeren bekruipt je aan de andere kant het gevoel dat de humor net wat scherper had gemogen. De sketches daarentegen komen we nog wel tegen en dit levert nog wel wat vermaakt op. Vooral wanneer Robertico uitgenodigd wordt voor de opera maar enorm teleurgesteld is wanneer Oprah er niet blijkt te zijn en hij vervolgens ook kan fluiten naar zijn auto…

Qua verhaal stelt Bon Bini Holland niet al te veel voor maar dat ligt dan wel weer in de lijn der verwachtingen. Het is een oeroud gegeven waarin een oplichter een nieuwe kans ziet, verliefd wordt en zijn leven vervolgens wil veranderen. Klef, te zoet, ongeloofwaardig maar het maakt Jandino’s alter ego nog wel enigszins menselijk. De indruk die het geheel achter laat verdient het predikaat sympathiek maar wel met de gedachte erachter dat het geen geslaagde comedy is geworden. Daar is het abrupte einde bijvoorbeeld een prima voorbeeld van en om nog maar te zwijgen van de potsierlijke scène waarin de hoofdpersoon verleid dreigt te worden door de moeder van zijn nieuwe vriendin.

60

2 gedachtes over “Bon Bini Holland

  1. Nostra 25 januari 2016 / 09:19

    M’n vrouw is er naar toegeweest en vond ‘m fantastisch. Zelf kijk ik ‘m nog wel als hij via VOD beschikbaar is.

    Like

  2. Gwen 28 januari 2016 / 21:36

    Ik vind Jandino Asporaat niet zo vermakelijk, dus ik laat deze film maar aan me voorbij gaan. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s