Vampire Academy

Vampire AcademyJaar: 2014
Regie: Mark Waters
Cast: Zoey Deutch, Lucy Fry, Danila Kozlovsky, Gabriel Byrne, Dominic Sherwood, Olga Kurylenko, Sarah Hyland, Sami Gayle

Het verhaal:
Rose Hathaway is een Dhampir: half mens, half vampier en beschermer van de Moroi, vredelievende sterfelijke vampieren die discreet in onze wereld leven. Haar taak is om de Moroi te beschermen tegen de bloeddorstige onsterfelijke vampieren, Strigoi genaamd. Dit is haar verhaal.

Het oordeel:
Een blik op het C.V. van regisseur Mark Waters leert ons dat hij zich het liefste richt op het wat meer pretentieloze vermaak. Zo tekende hij eerder voor de regie van o.a. The House of Yes (1997), Head over Heels (2001), Freaky Friday (2003), Mean Girls (2004), Just Like Heaven (2005) en Mr. Popper’s Penguins (2011).

De bioscopen worden de laatste jaren overspoeld met Young Adult boekverfilmingen maar de kwaliteit ervan wisselt behoorlijk. Tussen alle publieksfavorieten als The Hunger Games en The Maze Runner bevinden zich ook verfilmingen die niet kunnen rekenen op grote media exposure. Vampire Academy behoort tot deze laatste categorie en alhoewel deze wel een bioscooprelease heeft gekregen verdween deze vrij geruisloos weer via de achterdeur. Wereldwijd zijn er meer dan 5 miljoen exemplaren van het gelijknamige boek verkocht maar levert dit ook een goede film op?

Het eerste deel uit de zesdelige boekenreeks (de spinoffs niet meegerekend) dateert alweer uit 2007 maar afgaande op alleen de film behelst het een mengelmoes van succesvolle genrefilms. Oneerbiedig gezegd is Vampire Academy het resultaat wanneer je Harry Potter (de school), Mean Girls (de onderlinge verhoudingen tussen de scholieren) en Twilight (vampiers) in de blender zou gooien. Ook wordt het niet geheel duidelijk of dat we Vampire Academy als serieuze film moeten beschouwen of dat het om een prent met een knipoog gaat.

Dit laatste zorgt zeker in het begin voor fronsende wenkbrauwen omdat het verhaal een duidelijke richting mist. Er komt wel wat humor voorbij maar toch ook serieuze zaken waarbij mij al snel het gevoel bekroop dat het vlees noch vis is. Dat gevoel neemt gaandeweg wel een beetje af maar alleen maar om weer in alle hevigheid terug te keren voor een potsierlijke finale die maar geen indruk weet te maken. Alsof het in een verkeerde film is beland is de sfeer hierin veel te hectisch en valt daardoor compleet uit de toom.

Nu ben ik niet het type wat snel valt over slecht acteerwerk maar de prestaties op dat gebied in Vampire Academy laat veel te wensen over. Er is gewerkt met een onervaren cast en dat zie je er duidelijk aan af. Te vaak wordt je als kijker opgezadeld met inspiratieloos gebrabbel en alhoewel het bronmateriaal niet al te best lijkt was een beetje passie wellicht teveel gevraagd. Ook de namen met wat meer ervaring (Gabriel Byrne, Olga Kurylenko) weten hun stempel niet te drukken. Hun spel is niet bijzonder genoeg maar hun bewegingsruimte natuurlijk ook niet al te groot.

50

4 gedachtes over “Vampire Academy

 1. Paul 21 januari 2016 / 09:37

  Ik heb nooit echt de drang gehad om deze te gaan zien. En nu nog steeds niet 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Riinyosa81 23 januari 2016 / 21:22

  Mannen, ik doe het allemaal voor jullie zodat deze bagger jullie bespaard blijft 🙂

  Like

  • Gwen 28 januari 2016 / 21:33

   Ook je vrouwelijke lezers bespaar je deze bagger 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s