Infiltrant

InfiltrantJaar: 2014
Regie: Shariff Korver
Cast: Nasrdin Dchar, Walid Benmbarek, Rachid El Ghazaoui, Simone Milsdochter, Betty Schuurman

Het verhaal:
Samir is geboren in Nederland en de zoon van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Nadat hij is geslaagd als politieagent zoekt hij erkenning van het korps. Door te infiltreren in een Marokkaanse drugsbende wil hij zichzelf bewijzen. Maar hij voelt zich al snel gevangen tussen twee werelden.

Het oordeel:
Ik was altijd al wel gecharmeerd van het spel van Nasrdin Dchar maar vooral onder regie van Jim Taihuttu in Rabat (2011) en Wolf (2013) groeide mijn vermoedens dat Dchar toch wel één van de betere acteurs is die Nederland rijk is. Het maakte me erg nieuwsgierig naar Infiltrant. Regisseur van dienst is Shariff Korver (Penoza: Seizoen 4).

Met een titel als Infiltrant en een plot waarin een agent undercover gaat bij een drugsbende ligt er gevaar op de loer. Het is namelijk een bekend gegeven dat we in talloze misdaadfilms voorbij hebben zien komen. Met een beperkt budget moet je wel van erg goede huize komen om hier nog iets zinnigs aan toe te kunnen voegen en mijn hoop was dan ook wel gevestigd op de multiculturele insteek. Of zoals fijntjes wordt opgemerkt door Samir zelf; het maakt niets uit of dat hij de beste van zijn klas was, vanwege zijn afkomst zou hij toch altijd een buitenstaander blijven.

Deze laatste zin is saillant omdat het enerzijds iets zegt over de huidige staat van de multiculturele samenleving in Nederland maar in het achterhoofd zit ook de befaamde speech van Dchar zelf na de winst van zijn gouden kalf in 2011 (de moeite waard als je hem nog nooit hebt gezien). Gezien het plot en Dchar’s eigen idealen had ik hoge verwachtingen van Infiltrant maar wellicht was dat simpelweg te hoog gegrepen. Wat we in ieder geval wel krijgen voorgeschoteld is een mooi kijkje in de gastvrije Marokkaanse gemeenschap waarbij er veel ruimte is voor de nodige feestpartijen.

Dit alleen maakt Infiltrant nog geen geslaagde film want het grootste punt van kritiek is toch wel het haast volledige gebrek aan spanning. Een undercover agent doet doorgaans verwoede pogingen om zijn ware identiteit verborgen te houden maar in vrijwel geen enkele scène bekruipt je het gevoel dat Samir echt gevaar loopt. Dit is wat je met recht noemt een doodsteek voor een thriller en daarbij mag aangerekend worden dat het plot verder niet al te best is. Veel wordt in het luchtledige gelaten, van een coherent plot lijkt geen sprake te zijn en de zogenaamde loyaliteit tussen twee werelden wordt nooit tastbaar gemaakt.

De voornaamste reden waarom deze thriller niet mislukt is dankt men aan de inzet van Nasrdin Dchar die een solide rol weg zet als undercoveragent. Op zijn spel is vrijwel niets aan te merken en het bewijst nogmaals dat het een erg veelzijdige acteur is. Sowieso zit het qua acteerprestaties wel goed want ook Walid Benmbarek laat in positieve zin van zich spreken. Een pluspunt is er verder wel voor de makers die ervoor hebben gekozen om dit verhaal zonder opsmuk te vertellen maar het is simpelweg niet goed genoeg geweest.

55

Advertenties

Een reactie op “Infiltrant

  1. Nostra 25 januari 2016 / 09:57

    Jammer dat hij tegenvalt, heb ‘m zelf nog niet gezien. Lees dat hij ook Penoza seizoen 4 geregisseerd heeft….dat seizoen vond ik echt slecht en haalde niet hetzelfde nivo als de eerdere seizoenen. Nu ligt dat natuurlijk vooral aan het script, maar toch laat het me niet meteen springen om Infiltrant te zien.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s