The DUFF

DuffJaar: 2015
Regie: Ari Sandel
Cast: Mae Whitman, Robbie Amell, Bella Thorne, Ken Jeong, Allison Janney

Het verhaal:
Bianca is een laatstejaars middelbare scholier. Haar wereld stort in wanneer ze erachter komt dat ze bij haar medestudenten bekend staat als de ‘DUFF’ (Designated Ugly Fat Friend). Ze schakelt haar populaire buurjongen Wesley in om haar te helpen dit label voor eens en altijd kwijt te raken en haar geheime liefde Toby te veroveren.

Het oordeel:
Tussen het grote aanbod van Netflix is de cover van The DUFF er één die niet heel erg aanspreekt. Ik was dan ook niet van plan deze te gaan kijken maar langzaamaan begint er toch wel een aardige buzz op gang te komen. Op het moment dat ik de behoefde had aan een no-brainer dan toch maar eens The DUFF bekeken.

Een Amerikaanse high school, een meisje dat al een poosje heimelijk verliefd is op een hunk om later pas te beseffen dat de ware liefde altijd veel dichterbij stond dan ze ooit had kunnen denken. Zo op het eerste gezicht lijkt The DUFF een zoveelste variant op de welbekende high school komedies die als paddenstoelen uit de grond zagen schieten in de ’90’s en 00’s. Met nadruk op lijkt want deze comedy heeft een geheel eigen identiteit en is leuker dan je aanvankelijk zou mogen verwachten.

Het verloop van het verhaal mag dan wel redelijk voorspelbaar zijn, de makers hebben er wel een aantal elementen ingestopt die een verfrissende indruk maken. Het maakt bijvoorbeeld duidelijk een statement over groepjesvorming binnen een school terwijl de voor- maar zeker ook de nadelen van social media uitvoerig belicht worden. Verwacht geen hele zware materie maar het graaft diep genoeg om zich te kunnen onderscheiden. Koppel dat aan de belangrijkste personages wiens karakter niet ééndimensionaal is en je kostje is gekocht.

Vrijwel alle komedies hebben er mee te maken en ook The DUFF vormt geen uitzondering aangezien de laatste akte veel minder humor kent in vergelijking met de eerste deel van de film. Ook in deze high school comedy is dat een gemis maar de humor is bij vlagen heerlijk droog. Hoofdpersoon Bianca is lekker offbeat en een aantal van haar acties te genant voor woorden (enter de paspop en het aanspreken van jongemannen in het winkelcentrum). Ook in de bijrollen komen we een paar prettig gestoorde personages tegen die ervoor zorgen dat de vaart er goed in blijft. Hoewel The DUFF zich vooral richt op een vrouwelijk (tiener)publiek zal het voor de meeste mannen geen straf zijn om deze film uit te zitten.

Hoofdrolspeelster Mae Whitman zullen de meesten herkennen uit de TV-serie Parenthood en met haar vertolking als Bianca is weinig mis. Ze zet een likeable personage neer voor wie je al snel sympathie krijgt. Niet geheel onbelangrijk is dat er een erg fijne chemistry is tussen haar en Robbie Amell die het eveneens goed doet als Wesley. Ondanks dat ze nog maar 18 lentes jong is lijkt Bella Thorne zich nu al gespecialiseerd te hebben in de rol van verwaand nest en dat doet ze met verve.

70

 

Een gedachte over “The DUFF

  1. Gwen 21 januari 2016 / 20:51

    Eén van mijn favoriete teen movies van de afgelopen jaren. Ben blij dat The DUFF op Netflix staat, zodat meer mensen de film kunnen ontdekken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s