In a Better World

In a Better WorldJaar: 2010
Regie: Susanne Bier
Cast: William Jønk Nielsen, Markus Rygaard, Mikael Persbrandt, Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm

Het verhaal:
Anton is een dokter die op en neer reist tussen een idyllisch dorpje in Denemarken en zijn werk in een Afrikaans vluchtelingenkamp. In deze twee totaal verschillende werelden worden hij en zijn familie geconfronteerd met conflicten die hen dwingen de moeilijke keuze te maken tussen wraak of vergeving. Anton en zijn vrouw Marianne, die twee jonge zonen hebben, zijn uit elkaar maar worstelen met de mogelijkheid om te scheiden. Hun oudste zoon, de 10-jarige Elias, wordt op school gepest. Hier komt verandering in wanneer Christian, een net verhuisde klasgenoot uit Londen, het voor hem opneemt. Al snel worden Elias en Christian hechte vrienden.

Het oordeel:
Het schijnt dat de films die Susanne Bier regisseerde voor de eeuwwisseling niet de kwaliteit hebben die haar latere films duidelijk wel bezitten. Mijn eerste kennismaking kwam in de vorm van Open Hearts (2002) waarna ik Bier altijd met veel interesse heb gevolgd. Andere sterke films van haar hand zijn Brothers (2004), After the Wedding (2006) en Things We Lost in the Fire (2007).

Of dat de Oscar voor Beste Niet Engelstalige film terecht was is discutabel wanneer je bedenkt dat in 2011 naast Haeven (originele titel) ook Incendies en Biutiful waren genomineerd. Uiteindelijk begrijp ik zelf wel waarom de Academy voor de Deense inzending ging en dat heeft alles te maken met het einde waar ik hier verder niet over uit ga wijden. Een andere reden voor de winst kan gezocht worden in zware thema’s als rouwverwerking en vergeving die in In a Better World een prominente plaats in nemen.

De veelgehoorde kritiek aan het adres van Susanne Bier is begrijpelijk en ook in deze film wederom ruimschoots vertegenwoordigd. Net iets te vaak hebben haar films een wat soapachtig karakter terwijl de toevalligheden elkaar opstapelen. De manier waarop de levens van enkele personages elkaar kruisen verdiend niet altijd de schoonheidsprijs maar in de vorm van In a Better World lijkt ze er ver mee te komen. Het is alleen jammer dat het hier om stereotype personages gaat. De idealistische dokter, de pesterige automonteur, de zwaarmoedige gescheiden vrouw en de rouwende echtgenoot.

Je kunt er niet omheen dat In a Better World een stevige moraal kent. Het is een hoopvolle boodschap die wordt uitgedragen en daar hoeft niets mis mee te zijn. Zeker niet wanneer er dilemma’s mee gepaard zijn zoals ze in dit Deens drama worden voorgeschoteld. Subliem is het dilemma waar arts Claus mee te maken krijgt wanneer hij een gewonde warlord moet verzorgen. Laat hij deze aan zijn lot over met het risico dat hij nog vele doden kan maken? Of kiest hij ervoor om met gevaar voor eigen leven hem niet te behandelen om zo tegemoet te komen aan de kampbewoners? Zonder meer de sterkste troef van de gehele film.

Meer problemen had ik met de jeugdige personages. Deze worden weliswaar erg goed vertolkt door William Jønk Nielsen en Markus Rygaard maar het karakter Christian is maar moeilijk te doorgronden. Laat staan om sympathie voor deze jongeman te hebben. Hij heeft een poosje terug zijn moeder verloren en dit verlies is hij nog steeds niet te boven maar om nou direct in afwijkend gedrag te vervallen waarbij je bommen gaat maken… Het gaat er simpelweg niet in. Gelukkig valt er over de gehele linie gezien geen slecht acteerspel te bespeuren en dat is een geluk voor Bier. Zonder goede acteurs zou het de middelmaat nauwelijks weten te ontstijgen.

70

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s