End of Watch

End of WatchJaar: 2012
Regie: David Ayer
Cast: Jake Gyllenhaal, Michael Peña, Natalie Martinez, Anna Kendrick, David Harbour, Frank Grillo

Het verhaal:
Taylor (Jake Gyllenhaal) en Zavala (Michael Peña) zijn twee jonge politieagenten en goede vrienden, die patrouilleren in de ruigste straten van South Central Los Angeles. De agenten leggen dagelijks hun leven in de waagschaal en worden geconfronteerd met hun huwelijk, liefde, vaderschap en de realiteit van de straten van Los AngelesHet oordeel:
Als scenarioschrijver werkte David Ayer mee aan de totstandkoming van films als The Fast and the Furious (2001), Training Day (2001) en Dark Blue (2002). Daarna bleef hij schrijven maar regisseerde hij zijn eigen films die zich meestal afspelen in de achterstandswijken van Los Angeles. Na Harsh Times (2005) en Street Kings (2008) was dit de derde film van de voormalige militair.

Zet twee politieagenten in een dienstwagen, laat ze praten over hun privéleven en wissel dit af met meldingen waar het tweetal op af moet. Nee, op papier klinkt End of Watch niet heel uitnodigend maar David Ayer was slim genoeg om hier een aantal sterke elementen aan toe te voegen. Om te beginnen met een fantastische cast want zowel Jake Gyllenhaal als Michael Peña doen het fantastisch als Brian en Mike. Misschien dat een gedegen voorbereiding heeft geholpen (beiden liepen een aantal weken stage bij de LAPD) maar hun spel oogt naturel en eigenlijk had ik geen moment het idee dat men aan het acteren was. Een onmiskenbare en niet te onderschatten troef van End of Watch.

Ook opvallend is de manier van filmen want het gros van de beelden is geschoten met de handheld camera. Mensen die ontoepasselijk worden van stuiterende beelden kunnen dan ook het beste deze film links laten liggen maar het is wel een stijl die prima uitpakt. Het verhoogt het realistische karakter en vooral wanneer de agenten een huis binnen stappen levert dit een aantal zenuwslopende shots op. Hierbij is het de makers zeker vergeven dat er zo nu en dan wordt gesprokkeld met de beelden aangezien sommige camerastandpunten onmogelijk zijn wanneer de beelden alleen afkomstig zouden zijn van de bodycams.

Ayer heeft er eveneens wijs aan gedaan om zich voornamelijk toe te spitsen op de relatie tussen de twee hoofdpersonages want die verhouding wordt erg goed uitgediept. Tijdens de rustige momenten wordt er veel gepraat over uiteenlopende (privé)zaken wat ervoor zorgt dat Brian en Mike geen eendimensionale karakters zijn geworden. Ook is er de nodige aandacht voor de liefdespartners van beiden om op die manier het inlevingsvermogen te vergroten. Het brengt je kijker alleen maar meer op het puntje van je stoel wanneer het tweetal zich voor de zoveelste keer in een meer dan hachelijke situatie bevind.

Alhoewel er zeker genoeg ruimte is voor de rustige momenten zullen actieliefhebbers zeker aan hun trekken komen. Het oogt fel, realistisch en het type geweld is behoorlijk bruut. Even lijkt het erop dat Ayer in dit opzicht niet aan concessies doet maar hij maakt toch de fout om het einde te stroperig te maken. Het past niet bij de verdere toon van de film en de climax doet dan ook afbreuk aan het geheel. Ook de Mexicaanse bende waar het tweetal mee te maken krijgt had beter uitgewerkt mogen worden. Het is bijvoorbeeld ongeloofwaardig dat deze bende ook aan het filmen is geslagen, niet achter iedere zin hoeft het woord ‘fuck’ genoemd te worden en dat je met vier machinegeweren slechts 1 x half raak schiet is ronduit bespottelijk.

75

7 gedachtes over “End of Watch

  1. KVSmiley 17 januari 2016 / 09:50

    Ik zag deze film in de bioscoop en vond hem schitterend. Twee topacteurs en bij momenten hele spannende situaties. Een topfilm!

    Geliked door 1 persoon

  2. Daan Kusen 17 januari 2016 / 18:13

    Hm. Ik word letterlijk en figuurlijk enorm moe van films met handheld camera. Misschien dat ik hem toch wel een kans geef vanwege de cast.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s