Fargo: Seizoen 1

FargoJaar: 2014
Cast: Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Billy Bob Thornton, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Adam Goldberg, Oliver Platt

Het verhaal:
Fargo is voorzien van een nieuwe “echte misdaad” verhaal en nieuwe personages … het bevat droge humor, moorddadige chaos en “Minnesota nice” van de originele klassieke film. Oscar-winnaar Billy Bob Thornton schittert als Lorne Malvo, een anipulative meester crimineel die het leven van verzekeringsagent Lester Nygaard (Martin Freeman) verandert. Gus Grimly (Colin Hanks) en Molly Solverson (Allison Tolman) zijn de small-town politieagenten die de krachten samen bundelen om Lester’s geheimen bloot te leggen.

Het oordeel:
Fargo (1996) is wat je met recht een klassieker noemt. De zwarte comedy van de gebroeders Coen werd indertijd massaal omarmd en wist twee van de zeven Oscarnominaties te verzilveren. Ik was dan ook behoorlijk sceptisch toen kabelzender FX aankondigde bezig te zijn met een 10-delige gelijknamige TV-serie. Dit nieuws verdween weer naar de achtergrond en toen Fargo pas veel later op Netflix werd aangeboden had ik hem maar voor de zekerheid toegevoegd aan mijn watchlist. Maar in plaats van toevoegen had ik beter direct aan de serie kunnen beginnen…

De serie draagt dan wel dezelfde naam als de film maar schotelt ons een geheel nieuw verhaal voor. Toch is het duidelijk dat beide producties zich in hetzelfde universum afspelen want de overeenkomsten zijn legio. In de serie zien we opnieuw een ongelukkig hoofdpersonage met een Zweedse achernaam, ontvouwt het verhaal zich in een klein plattelandsdorpje, oogt de vrouwelijke hoofdpersoon log terwijl ze over de meeste intelligentie beschikt en wisselen gruwelijke scènes, thrillerelementen en (relativerende) humor elkaar in een straf tempo af.

Ook op visueel vlak vertoont de serie legio gelijkenissen met de film waarbij winterse landschappen zelden zo mooi naar het kleine scherm zijn vertaald. In combinatie met een bijzondere montage behoort Fargo tot één van de mooiste series om naar te kijken. Vrijwel iedere buitenopname zou je bij wijze van spreken aan kunnen bieden bij een schilder voor een fraai kunstwerk. Daarnaast wordt de kijker ook nog eens getrakteerd op een aantal magistrale shots zoals die scène waarin Lorne Malvo een pakhuis binnen wandelt. Wellicht dat hier de handen van de gebroeders Coen (die optraden als uitvoerend producenten) het meeste voelbaar is.

Uiteraard wordt de wereld van Fargo bevolkt door absurdische personages en ook hierin stelt de serie niet teleur. Wat heet; meer kleurrijke personages als in Fargo zul je niet snel tegen komen. Bijzonder goed uitgewerkt is het personage van Lester Nygaard (Martin Freeman); een prototype loser eersteklas die zich door het leven worstelt en daarna een rigorieus besluit neemt. Het mooie aan zijn personage is dat zijn transformatie van loser naar een soort van held langzaam maar erg goed ontwikkeld wordt. Huurmoordenaar Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) is ook zo’n fijn personage dat minder uitgewerkt is als Nygaard maar in de laatste paar afleveringen lekker verrassend uit de hoek kan komen.

Sowieso lopen deze verrassingen als een rode draad door de serie want zelfs voor een doorgewinterde kijker als mijzelf moet ik zeggen dat ik herhaaldelijk op het verkeerde been werd gezet. Het gebeurd meer dan eens dat Fargo een andere richting neemt dan je aanvankelijk zou verwachten, sommige scènes eindigen net wat anders en al snel blijkt dat de hoge mate van onvoorspelbaarheid een genot is om naar te kijken. Het enige verwijt wat je de makers zou kunnen maken is dat het verteltempo niet al te hoog ligt. Slechts in een enkele episode stoort dit lichtjes dus dat mag geen naam hebben. Er zijn simpelweg geen excuses meer mogelijk om niet aan Fargo te beginnen. Gaat dat zien!

90

2 gedachtes over “Fargo: Seizoen 1

 1. Gwen 21 januari 2016 / 20:57

  Hoge score! Ik was na de pilot afgehaakt, maar misschien moet ik de serie nog een kans geven.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 23 januari 2016 / 21:23

   Te vroeg gestopt vermoed ik. Ook moet ik overigens de eerste negatieve review tegen komen. Misschien dat je er niet voor in de mood was?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s