300: Rise of an Empire

300Jaar: 2014
Regie: Noam Murro
Cast: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey, Hans Matheson, Callan Mulvey, David Wenham, Rodrigo Santoro

Het verhaal:
Na de overwinning op Leonidas’ 300, trekt het Perzische leger onder leiding van Xerxes verder in zuidelijke richting naar de grote Griekse steden. Het democratische Athene is de eerste stad die ze tegenkomen op hun pad. De stad heeft een sterke vloot en staat onder leiding van admiraal Themistocles.

Het oordeel:
Alhoewel Zack Snyder wel aanbleef als producent en schrijver verkoos hij de regieklus van Man of Steel (2013) boven die van 300: Rise of an Empire. Noam Murro werd naar voren geschoven als nieuwe regisseur wiens enige wapenfeit de titel Smart People (2008) draagt.

Overdaad schaadt is een veelgehoorde tem maar wel één die van toepassing is op 300: Rise of an Empire. Bij een film als deze valt te verwachten dat er heel wat bloedvergieten de revue zullen passeren maar de manier waarop dat in deze sequel wordt gepresenteerd is een beetje too much. Eenieder die het leuk vind om de bodycount bij te houden zal ogen en oren tekort komen en hierbij gaat het er allesbehalve zachtzinnig aan toe. Het type geweld is net als in 300 behoorlijk bruut maar het zorgt er wel voor dat je als kijker afgestompt raakt van het geweld. Er laten zoveel mensen het leven in deze prent dat het je uiteindelijk helemaal niets doet.

Waar het origineel in 2006 vanwege de special effects vernieuwend kon worden genoemd valt die eer niet ten beurt aan het vervolg. Nog meer dan voorheen wordt er geleund op de CGI effecten die niet altijd even overtuigend ogen. Met name de veel te overdreven bloedfonteinen zijn een doorn in het oog en ook de achtergronden bij de vele zeeslagen maken een potsierlijke indruk. Daarbij dient wel vermeld te worden dat de film er verder in visueel opzicht er wezen mag en eer doet aan het origineel. Het is tot op zekere hoogte een kopie van het eerste deel alleen lijkt dit anno 2015 niet meer voldoende te zijn.

Plottechnisch gezien had 300 al niet veel om het lijf en diezelfde vlieger gaat ook op voor de sequel die zich onder meer richt op de slag bij Marathon en de zeeslag in de straat van Artemisium. Geheid in de vorm van geschiedvervalsing maar niemand verwacht binnen dit spectrum een accuraat historisch verslag. De slag van Thermopylae (waar het origineel zich afspeelde) wordt nog even aangehaald maar er is daarnaast opvallend veel ruimte voor Artemisia, de kwaadaardige zus van de zelfverklaarde God Xerxes. Artemisia ontpopt zich direct tot een interessant personage gezien haar Griekse komaf en haar ontembare dorst naar bloed.

Eendezelfde diepgang had ik ook verwacht van de nieuwe held van het verhaal Themistocles die een nogal bleke indruk achterlaat. Haast anoniem baant vertolker Sullivan Stapleton zich door de film en dit staat in schril contrast tot het energieke optreden van Gerard Butler als Koning Leonidas uit het origineel. 300: Rise of an Empire is dan ook op haar best wanneer de camera bij Artemisia blijft die duivels goed vertolkt wordt door Eva Green. Het is alleen jammer dat Green en Stapleton samen verantwoordelijk zijn voor een erotisch bedoelde scène die compleet de plank misslaat en niets minder dan lachwekkend te noemen is.

60

5 gedachtes over “300: Rise of an Empire

 1. Renzo - Filmportaal 13 januari 2016 / 20:34

  Persoonlijk was ik niet helemaal kapot van de eerste 300 film, al zag die er wel enorm spectaculair uit. Deze gewoon een keertje kijken met een biertje erbij?

  Liked by 1 persoon

 2. screendependent 18 januari 2016 / 07:20

  Ik ben hem beginnen kijken maar na 15 minuutjes heb ik het afgezet. Ik stoorde me aan de effecten. Ik kon het niet aanzien… Haha

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 23 januari 2016 / 21:21

   Je raakt er in ieder geval wel afgestompt van. Er vallen zoveel doden in alleen al de eerste 15 minuten dat het voor het verdere verloop van de film helemaal geen verschil maakt of dat er nu 1, 10, 100 of 1000 het leven laten.

   Liked by 1 persoon

 3. My Life in Review 11 februari 2016 / 09:26

  Vermakelijke brute film met leuke (maar ondertussen te vaak gebruikte) filmstijl. Leuk voor een keertje te zien maar meer ook niet, kan me zeker in je eindscore vinden!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s