Zusjes: De complete serie

ZusjesJaar: 2013
Creator: Dana Nechushtan
Cast: Charlie Chan Dagelet, Chloé Leenheer, Loek Peters, Terence Schreurs, Anneke Grönloh, Ricky Koole, Lisa Smit, Jeroen Willems

Het verhaal:
De zusjes Mitzi (Charlie Chan Dagelet) en Eefje (Chloé Leenheer) zijn allebei geslaagd voor hun eindexamen en gaan samen op kamers in Amsterdam. Mitzi krijgt de taak om een beetje op haar jongere zusje te letten maar dit blijkt nog niet zo makkelijk. De wispelturige en kinderachtige Eefje is heel anders dan haar rustige en verstandige zus. De zussen proberen samen hun draai te vinden in Amsterdam, maar ondertussen is het in het ouderlijk huis ook niet allemaal koek en ei.

Het oordeel:
Mijn eerste kennismaking met het werk van scenarioschrijfster en regisseuse Dana Nechushtan kwam in de vorm van Dunya & Desie; een drie seizoenen durende reeks waarin een grofgebekt Amsterdams meisje bevriend raakt met een wat meer gereserveerd leeftijdsgenootje van Turkse komaf. Het is een serie die bij mij direct associaties op riep toen ik de DVD van Zusjes tegen kwam van dezelfde maakster. Ik had nog nooit van deze reeks gehoord dus daar moest maar eens verandering in komen.

Zusjes is een negen episodes tellende serie waarin de zusjes Mitzi en Eefje voor hun studie verhuizen naar Amsterdam alwaar ze beiden op hun eigen manier proberen te overleven. Mitzi vraagt zich vooral af of dat ze lid moet worden van een dispuut en hoe ze de rekeningen moet betalen terwijl Eefje zich vol in het uitgaansleven stort. Dit contrast is erg groot maar de verschillen tussen de zusjes zelf is dermate groot dat het moeilijk te geloven is dat beiden dezelfde normen en waarden vanuit thuis uit mee hebben gekregen.

Het geeft de makers wel de gelegenheid om het studentenleven vanuit beide punten te beleven maar Nechushtan is niet alleen geïnteresseerd in de beslommeringen van de zusjes. Ook vader en moeder nemen prominente rollen voor hun rekening in een verhaallijn waar het geluk aan een zijden draadje hangt wanneer Rob zich in een affaire stort met zijn nieuwe medewerkster Sonja. Moeder Winnie blijft verslagen achter in een huis dat nu zelfs nog leger aanvoelt sinds het vertrek van Mitzi en Eefje.

Met een speelduur van 25 minuten per aflevering kijkt de serie makkelijk weg maar aanvankelijk heeft het er de schijn van dat de gebeurtenissen te lang uitgesponnen zijn. Na een paar afleveringen bekruipt je het gevoel het allemaal wel gezien te hebben. De doorzetter wordt echter beloont want na een klein dipje herpakt de serie zich door een goed bedachte plotwending waarna de onderlinge verhoudingen binnen het gezin nog meer op scherp worden gezet. Genoeg materiaal voor een slopend drama maar Nechushtan slaagt erin het geheel redelijk luchtig te houden. De zakdoeken mogen opgeborgen blijven dankzij een sterke balans tussen drama en comedy.

Opvallend aan de castleden is dat de drie belangrijkste actrices die heel wat jaartjes ouder / jonger zijn dan de personages die ze vertolken. Zowel Charlie Chan Dagelet als Chloé Leenheer zijn 10 jaar ouder dan hun evenbeeld terwijl Terence Schreurs juist weer een stuk jonger is dan haar personage. Het zegt veel over hun spel dat dit een gegeven is dat in de serie nooit een storend effect kent. Hoewel het bij de vertolking van Eefje past is het optreden van Chloé Leenheer iets waar je van moet houden. Met een afgrijselijke stem wordt gestalte gegeven aan een toch al niet zo’n sympathiek personage en dat is vooral in het begin wel even wennen. Een sterke, vierde rol wordt neergezet door Loek Peters die ik eigenlijk altijd wel graag aan het werk zie.

70

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s