300

300Jaar: 2006
Regie: Zack Snyder
Cast: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West, David Wenham, Vincent Regan, Michael Fassbender, Rodrigo Santoro

Het verhaal:
In 480 voor Christus geeft Leonidas, koning van Sparta, leiding aan de slag om Thermopylae. Hij gaat hier samen met zijn troepen de strijd aan tegen de opkomende Perzen. Slechts 300 man nemen het op tegen een leger van 1 miljoen strijders.

Het oordeel:
De films van Zack Snyder laten zich kenmerken door schitterende special effects in een even zo bijzondere wereld. In zijn latere werk zagen zagen we dat terug in Watchmen (2009) en Sucker Punch (2011) maar na het succes van de remake van Dawn of the Dead (2004) bewees Snyder zijn kunsten eerder al met 300.

Na het succes van het sterke Sin City waren de graphic novels van Frank Miller populairder dan ooit en Warner Bros. had dit goed begrepen. Ten opzichte van die film uit 2005 werd het budget aanzienlijk verhoogd tot een bedrag van 65 miljoen en met een visionair als Snyder aan boord hing er een grote buzz rondom 300. De film won alleen maar aan populariteit toen de eerste trailer verscheen want visueel zag het allemaal schitterend uit en de makers leken erin te zijn geslaagd het comic gevoel succesvol te hebben vertaald naar het witte doek.

Je kunt dan ook niet om de visuele stijl heen die ten tijde van de release als volledig uniek kon worden bestempeld. Snyder voegde heel wat effecten toe in de post production waardoor we de wereld zoals getoond in 300 als een live action graphic novel konden ervaren. Een schitterende stijl waarmee deze actiefilm zich duidelijk wist te onderscheiden. Het gebruik van slow motion beelden is dan weer niet nieuw maar in de vorm van 300 is dit stijlelement zelden zo succesvol toegepast. Het maakt het wel zo overzichtelijk wanneer honderden strijders met bloeddorst op elkaar af stormen.

300 is een film waarbij de tere zieltjes onder ons niets te zoeken heeft. Het getoonde geweld is van de categorie bikkelhard waarbij je in close ups kunt genieten van talloze onthoofdingen en ander soort dodelijke verwondingen. Hoewel de film veel en lange gevechten kent is het toch niet één en al actie wat de klok slaat. We krijgen ook wat meer achtergrondinformatie over Leonidas zelf en zien we hoe zijn vrouw (Queen Gorgo) tracht hulptroepen te organiseren om haar man bij te staan in hun strijd.

Helemaal zonder fouten is deze verfilming niet want zo valt er best wel wat aan te merken op de inhoud van het verhaal dat erg weinig om het lijf heeft. Feitelijk bestaat de film grotendeels uit het feit dat de 300 Spartanen het opnemen tegen een klein deel van Xerxes’ leger waarna ze even adem kunnen happen alvorens het volgende bataljon aan kom treden. Iets meer variatie op dit gebied was welkom geweest. Verder is het weliswaar moeilijk om te geloven maar Leonidas heeft indertijd daadwerkelijk dapper strijd geboden. De manier waarop Spartanen hier echt worden weg gezet als een soort halfgoden is ook niet helemaal zoals het zou moeten zijn.

75

6 gedachtes over “300

 1. Paul 12 januari 2016 / 11:00

  Dit is een heerlijke film. Lekker overdreven, bruut geweld. Ik houd hiervan!

  Geliked door 1 persoon

 2. Nostra 13 januari 2016 / 14:52

  Ik ben ook fan van deze film…kan ik zonder moeite elk jaar zien….echte mannenfilm….grrrrr 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Meneer Vevie 13 januari 2016 / 22:13

  Deze film zag ik in Tuschinki toentertijd en ik vond hem geweldig. Echt een topfilm, die voor mijn precies deed wat ik van dit type film verwacht. Top!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s