Aloha

AlohaJaar: 2015
Regie: Cameron Crowe
Cast: Bradley Cooper, Emma Stone, Rachel McAdams, Bill Murray, John Krasinski, Danny McBride, Alec Baldwin

Het verhaal:
Brian Gilcrest is een 37-jarige defensieleverancier die vrijwel door iedereen gehaat wordt. Zijn enige vriend lijkt de geavanceerde computer Jeremy. Gilcrest krijgt de opdracht de lancering van een wapensatelliet vanuit Hawaï in de gaten te houden. Samen met de humorloze Majoor Lisa Ng moet hij de inheemse Hawaiiaanse Raad veiligheid garanderen voor de lancering. Daarnaast krijgt hij de kans op een ontmoeting met Tracy, de liefde van zijn leven die wegging, samen met haar man en twee kinderen. Het oordeel:
Hij maakte zijn regiedebuut met Say Anything… (1989) en zette zichzelf op de kaart met Singles (1992). In 1996 wist regisseur / scenarioschrijver Cameron Crowe ons in vervoering te brengen met Jerry Maguire waarna hij menig muziekfan betoverde met Almost Famous (2000). Ook zijn volgende film, Vanilla Sky (2001) betrof een schot in de roos en romantici onder ons genoten van het wat mindere Elizabethtown (2005). Dat Cameron Crowe in een vormcrisis verkeerde werd duidelijk aan de hand van We Bought a Zoo (2011).

De vraag vooraf was of Crowe zichzelf kon revancheren met Aloha en alhoewel ik louter negatieve recensies heb gelezen kon ik het antwoord vooraf wel invullen. Wellicht dat alle negatieve reacties ervoor zorgden dat ik Aloha niet als een complete sof heb ervaren maar een goede film is het zeker niet geworden. Het heeft in ieder geval niet aan de aanwezige ingrediënten gelegen want Crowe kon een beroep doen op Bradley Cooper (momenteel hotter dan hot) en er werd gefilmd op een exotische locatie dus met het romantische aspect zou het wel goed moeten zitten.

Het is juist dit romantische aspect wat nooit van de grond wil komen. Dat is niet alleen te wijten aan een gebrek aan chemistry tussen Cooper en Emma Stone; het verhaal is een vreemde combinatie van oude liefde, nieuwe liefde en de liefde voor Hawaï. Een hoop liefde dus dat voor het merendeel nergens weet te overtuigen. Het enige wat wel werkt is het samenspel met Rachel McAdams die in de huid kruipt van oude liefde Tracy. Tussen haar en Cooper knettert het en het gevoel van nostalgie is sterk. Zeker wanneer ook John Krasinski zich aandient als Tracy’s nieuwe liefde.

Wanneer de focus van het verhaal zich had toegespitst op deze driehoeksverhouding had je in mijn optiek veel beter materiaal gehad maar in plaats daarvan heeft de kijker het moeten stellen met Emma Stone. Dat is zeker geen slechte actrice maar haar vertolking van de inheemse Allison Ng is een ware verschrikking. Boosdoener is de compleet hysterische manier waarop haar dialogen aan de man worden gebracht. Te overdreven, te energiek en te ongeloofwaardig. Het is net een live versie van Hammy uit Over the Hedge (2006). Dat Brian uiteindelijk voor de charmes valt voor Allison is dan ook moeilijk te verteren.

Voor een romantische comedy is dat een doodsteek en heb je als filmmaker te maken met een serieus probleem. Het maakt niet uit dat de film er visueel gezien er prima uit ziet. Een lege huls dat mooi is verpakt blijft immers een lege huls waar niemand echt gelukkig van wordt. Op Emma Stone na doet de cast het niet onaardig en zeker het spel van Bradley Cooper en Rachel McAdams mag er wel zijn. Ook John Krasinski doet het goed maar krijgt helaas te weinig degelijk materiaal aangeboden.

60

4 gedachtes over “Aloha

 1. evelynfilmfan 6 januari 2016 / 12:46

  Haha Hammy!! Toen ik de trailer zag, leek het mij wel een leuke film. Maar duidelijk is het het niet waard om er geld aan uit te geven 😉

  Like

 2. Nostra 6 januari 2016 / 22:58

  Haha, leuk die vergelijking met Hammy…..maar ben het met je eens dat de manier waarop ze acteerde een beetje vreemd was.

  Geliked door 1 persoon

 3. Gwen 9 januari 2016 / 17:09

  Ik ben het met je punten eens. Jammer dat Crowe zo heeft misgeschoten met Aloha.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 10 januari 2016 / 10:35

   Laten we hopen dat de vervelende nasmaak weg kan worden genomen met Roadies!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s