The Hateful Eight

The Hateful EightJaar: 2015
Regie: Quentin Tarantino
Cast: Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demian Bichir, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern

Het verhaal:
Premiejager John Ruth is met een voortvluchtige, Daisy Domergue genaamd, op weg naar een dorpje dat luistert naar de naam Red Rock om haar voor het gerecht te slepen. Onderweg komen ze twee mannen tegen, ex-majoor en berucht premiejager Marquis Warren en Chris Mannix, een zuiderling die beweert de nieuwe sheriff van het dorp te zijn. Vanwege een hevige sneeuwstorm worden ze gedwongen te schuilen in een bar, genaamd ‘Minnie’s Haberdashery’, die zich bevindt op een bergpas.

Het oordeel:
Quentin Tarantino maakte zijn regiedebuut met de lowbudget Reservoir Dogs (1992) maar zette zichzelf pas echt definitief op de kaart met het alom bejubelde Pulp Fiction (1994). Hierna volgden nog Jackie Brown (1997), Kill Bill: Vol 1 (2003), Kill Bill: Vol 2 (2004), Death Proof (2007), Inglourious Bastards (2009) en Django Unchained (2012) waarna The Hateful Eight te boek staat als the 8th film by Quentin Tarantino.

Op het moment van schrijven wordt Hollywood geconfronteerd met één van de grootste piraterij schandalen van de laatste jaren. Een collectief dat opereert onder de nam Hive-CM8 heeft de afgelopen week de screeners gelekt van o.a. The Revenant, Bridge of Spies, Creed en dus ook The Hateful Eight. In het geval dan deze laatste titel een week voordat de film officieel in de Amerikaanse cinemas te zien was. Een erg kwalijke zaak die er wel voor zorgde dat Nederlandse bioscoopketens massaal voorpremieres gingen vertonen van The Hateful Eight. Eerder dan gepland zat ik gisterenmiddag dus lekker in de bioscoop voor Tarantino’s nieuwste.

En dat is natuurlijk wel een event om naar uit te kijken want het staat buiten kijf dat Tarantino één van de meest invloedrijke regisseurs is. De man opereert als een kameleon door zich een genre eigen te maken om hierna iets compleet anders te gaan doen. Hij maakte naam met zijn misdaadfilms, schakelde over naar de martial arts, herbeleefde hierna de grindhouse periode, verkende het oorlogsgenre en greep daarna naar de western. In dat opzicht is The Hateful Eight een tamelijk vreemde eend in de bijt aangezien het na Django Unchained de tweede western van zijn hand is.

De films van Tarantino laten zich kenmerken door lang uitgesponnen dialogen met een onderhuidse spanning. Al zijn films kennen dit soort momenten maar meer nog dan ooit lijkt zijn nieuwste nog meer om de dialogen te gaan en fungeert het verhaal slechts als kapstok. Een verhaal dat eigenlijk nergens origineel genoemd mag worden. Tarantino vond het zelfs nodig om vlak voor de finale terug te grijpen naar een flashback om duiding aan te brengen. Aanvankelijk zou je mogen verwachten dat er nog enige hints worden weg gegeven maar de twist kun je in dit geval vooraf moeilijk voorspellen. Wie ervoor de tijd neemt beseft dan ook dat het vooraf getoonde niet helemaal steek houdt en het voelt daarom wat geforceerd aan.

Op papier draait The Hateful Eight om een groep mensen in een afgelegen, ingesneeuwde bar en dat lijkt te weinig materiaal om een speelduur van bijna drie uur te rechtvaardigen. Het is eveneens een handelsmerk van Tarantino dat hij ruim de tijd neemt om zijn verhaal te vertellen maar The Hateful Eight is simpelweg te lang. De film had makkelijk een half uur tot 45 minuten korter gemogen en vooral de aanloop naar de aankomst in Minnie’s Harberdashery is onnodig lang. Daarentegen staat wel dat wanneer het echt begint er ook geen houden meer aan is en dat van enige verveling totaal geen sprake meer kan zijn.

Tarantino bewijst eens te meer dat hij als geen ander messcherpe dialogen met een prettige spanningsboog aan de man kan brengen. Dit is combinatie met de schitterend geschreven personages vormen het kloppend hart van The Hateful Eight dat in ieder geval beter verteerbaar is dan Tarantino’s vorige western. Het is dan ook mede aan de acteurs te danken dat het een ijzersterke film is geworden. Hoewel niemand van de acht belangrijkste personages een valse noot speelt (alleen Zoë Bell doet dat in een kleine rol) is het Samuel L. Jackson die weer eens een geweldige rol vertolkt. De beste optredens komen op naam van Walton Goggins en Jennifer Jason Leigh maar het ontloopt elkaar niet veel.

The Hateful Eight mag dan wel het predikaat dragen van een onvervalste western, in essentie grijpt het terug naar de opzet van Reservoir Dogs. Ook hier zijn het mysterieuze mannen op één locatie die elkaar wantrouwen. Dit wil echter niet zeggen dat de opzet van de western geen doel dient want de voorliefde van dit genre druipt er vanaf. De lange statische shots van besneeuwde desolate landschappen zijn van een meesterlijke klasse. Uiteraard mag hierbij een score van Ennio Morricone niet ontbreken en na het zien van The Hateful Eight kan een douche wenselijk zijn. Het is rauw, ranzig maar tegelijkertijd zijn de geweldsuitbarstingen weer vreselijk bruut. Dit is hoe we het werk van Quentin Tarantino kennen en de meester blijkt het, na een paar mindere films, echt nog wel te kunnen.

80

7 gedachtes over “The Hateful Eight

 1. Nostra 3 januari 2016 / 13:12

  Heb alleen naar het cijfer gekeken, maar goed om te zien dat je positief bent. Ik wacht nog even tot hij draait.

  Liked by 1 persoon

   • Nostra 3 januari 2016 / 20:35

    Ah, vandaar…heb helemaal niets gehoord over die voorpremieres en zat nog te kijken op Pathé wanneer hij uit kwam…

    Liked by 1 persoon

 2. BJ. 5 januari 2016 / 19:04

  Ben benieuwd naar de film, vooral naar jouw recensie. Waarschijnlijk dit weekend. Als je toch nog in de western sfeer bent. Check “Bone Tomahawk” . Ander type western film, maar zeker de moeite waard voor een kijkbeurt.

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 8 januari 2016 / 18:56

   Die film ken ik niet maar ik zet hem op mijn watchlist. Laat me maar weten wat je van de Hateful Eight vind.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s