Beasts of No Nation

Beasts of No NationJaar: 2015
Regie: Cary Joji Fukunaga
Cast: Abraham Attah, Idris Elba

Het verhaal:
De jonge Agu wordt gedwongen om zich aan te sluiten bij een leger huurlingen wanneer de oorlog losbarst in zijn niet nader genoemd West-Afrikaans land. Agu’s vader wordt vermoord, zijn moeder en zuster zijn spoorloos en hij moet deelnemen aan een leven van geweld en wreedheden. Samen met zijn dove vriend Strika biedt hij het hoofd aan de misdaden en ontberingen van de oorlog.
Het oordeel:
In 2009 maakte Cary Joji Fukunaga zijn geslaagde regiedebuut met Sin nombre en in 2011 liet hij eveneens in positieve zin van zich horen met Jane Eyre. Hierna trad hij als producer en regisseur aan voor de hitserie True Detective. Voor Beasts of No Nation treed Fukunaga aan als regisseur, producer, scenarioschrijver en als cinematograaf.

In oktober 2015 hadden we op filmgebied te maken met een unicum want Beasts of No Nation betrof de eerste film die in premiere ging op Netflix. Nadat de betaaldienst de serie had aangekocht kwam er vanuit de bioscoopketens massaal een boycot waardoor de film alleen te zien was op het kleine scherm. Enerzijds is het jammer dat bioscoopbezoekers niet de mogelijkheid kregen om deze kwalitatief sterke film op een zo’n groot mogelijk scherm te zien, maar anderzijds is het een logische volgende stap voor Netflix. Beasts of No Nation zal daarom zeker niet de laatste titel zijn die deze exclusiviteit geniet.

Je kunt jezelf ook afvragen of dat er hordes mensen hierheen zouden zijn gegaan in de bioscoop want het onderwerp laat zich niet lenen voor een gezellig avondje uit. Regisseur Fukunaga lijkt maar bar weinig nodig te hebben om de kijker bij de strot te grijpen en dat is een houdgreep die je bijna 2 uur en 15 minuten niet los laat. De inzet van kindsoldaten is niets nieuws maar het grijpt je wel opnieuw aan wanneer je met de neus op de feiten wordt gedrukt. Zeker als het in een vorm als Beasts of No Nation wordt gegoten en één bepaald tafereel je maag bijna laat omdraaien.

In een niet nader te noemen Afrikaans land volgen we de jonge Agu en het is een meer dan verstandige keuze geweest om de oorlog vanuit het oogpunt van een kind te volgen. Op het moment dat Agu voor het blok wordt gezet om zijn eerste dodelijke slachtoffer te maken is het voor de kijker al lang duidelijk hoe het zover heeft kunnen komen. Even wrang als verbijsterend is het feit dat in alle strijdende fracties niemand als good guys kunnen worden gezien. Het drijft Agu rechtstreeks in de armen van de commandant die maar al te graag deze kinderen onder zijn hoede neemt.

De film is op haar best wanneer we langzaamaan de transformatie zien van een jonge knul naar een meedogenloze moordmachine maar verhaaltechnisch gezien is het geheel niet zonder fouten. Fukunaga wil naast de oorlog ook iets zeggen over de relatie tussen de commandant en kinderen maar doet dit maar aan de hand van één scene terwijl hier later helemaal niet op door wordt gegaan. Dat is kwalijk want dit vormt wel een essentieel onderdeel van het verhaal en de ontwikkeling van Agu. Ook niet helemaal lekker is de voice over van dezelfde Agu wanneer hij zijn woord richt tot God terwijl op dat moment al het etisch besef uit het raam is. Het maakt het tot een wat pretentieuze voice over.

Het zijn kanttekeningen die geplaatst moeten worden maar niet erg veel afbreuk doen aan de intense kijkervaring. Het onderwerp alleen al is erg frustrerend en zal zijn sporen nalaten op je algemene gemoedstoestand. Visueel steekt Beasts of Nation daarnaast erg goed in elkaar want het Afrikaanse land wordt schitterend in beeld gebracht. Een ander sterk element is het optreden van Abraham Attah als hoofdpersoon Agu. Een kindacteur kan je film maken of breken maar Attah draagt zijn hoofdrol met verve. Ook een imponerende Idris Elba is een schot in de roos.

75

3 gedachtes over “Beasts of No Nation

 1. Nostra 3 januari 2016 / 12:45

  Wat mij betreft een goede zet van Netflix dat ze in films gestapt zijn en ben benieuwd wat ze verder nog allemaal zullen gaan uitbrengen (en dan heb ik het niet over al die Adam Sandler films)

  Geliked door 1 persoon

 2. Gwen 9 januari 2016 / 16:43

  Dit is een film die ik aan de ene kant wel wil zien, maar als ik op Netflix zit te zoeken naar een film heb ik nooit zin om deze op te zetten. :s

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 10 januari 2016 / 10:33

   Yep, dat is wat het is met dit soort films. Je moet ervoor in de mood zijn. Het onderwerp en de lange speelduur hebben me er ook van weerhouden om deze direct te kijken nadat deze was toegevoegd aan het aanbod van Netflix.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s