The Little Prince

The Little PrinceJaar: 2015
Regie: Mark Osborne
Cast: Rachel McAdams, Benicio Del Toro, Paul Rudd, Marion Cotillard, James Franco, Mackenzie Foy, Jeff Bridges, Paul Giamatti, Albert Brooks, Vincent Cassel, Ricky Gervais

Het verhaal:
Een klein meisje wordt door haar moeder voorbereid op de volwassen wereld waarin ze leven. Ze wordt hierin echter gehinderd door haar excentrieke, goedhartige buurman; de Aviator. Hij introduceert zijn nieuwe vriendin in een buitengewone wereld waarin alles mogelijk is. Een wereld waarin hij zelf lang geleden werd ingewijd door de Kleine Prins.
Het oordeel:
Mark Osborne maakte zijn regiedebuut met een speelfilm in de vorm van het onbekende Dropping Out (2000) maar wist acht jaar later veel beter te scoren met de animatiefilm Kung Fu Panda. Osborne neemt ruim de tijd voor zijn films want The Little Prince betekent pas zijn derde film in 15 jaar tijd.

The Little Prince is een titel die je waarschijnlijk niet bekend in de oren klinkt maar het is wel gebaseerd op het meest belangrijke boek voor de Franse jeugd; Le Petit Prince van Antoine de Sainte-Exupéry. Een bestseller die in 1943 verscheen en zelfs nu nog verplichte kost is vanwege zowel de kinderlijke als filosofische inhoud. Met een verhaal dat wereldwijd enorm bekend is zul je wel van hele goede huize moeten komen om hier iets moois van te maken want bij een boekverfilming ontkomt een filmmaker er haast niet aan om zaken weg te laten of toe te voegen.

Het verhaal draait om een 9-jarig meisje wiens naam we nooit leren kennen (net zoals de rest van de personages) die door haar moeder gedrild wordt naar een uiterst succesvol leven. Geen minuut mag verloren gaan aan onzinnige dingen en haar zomervakantie dient het meisje door te brengen tussen de studieboeken. Het verhaal mag dan uitgebracht zijn in 1943 maar in de huidige maatschappij waarin kinderen steeds meer moeten presteren, heeft het nergens aan relevantie verloren. Het maakt het avontuur ook zo smakelijk wanneer ze in aanraking komt met haar creatieve buurman.

Het is op dat moment dat The Little Prince zich weet te onderscheiden van soortgelijke animatiefilms en dat dankt men aan de diversiteit van de animaties. Waar de huidige wereld neergezet wordt in grauwe computeranimaties met strakke lijnen is het verhaal dat de oude man verteld over de kleine prins vormgegeven aan de hand van klassieke stopmotion met hele speelse vormen. Het is een gedurfd concept maar wel één die wonderbaarlijk goed werkt. Langzaamaan ontstaat een surrealistisch avontuur wanneer beide wereld worden verenigd in de derde akte.

Wel is dit laatste deel het moment waarop de kleinste medemens onder ons af zal haken aangezien het verhaal dan te complexe vormen aan gaat nemen. The Little Prince is in mijn optiek daarom ook veel beter genietbaar voor volwassenen dan voor kinderen temeer ook omdat de humor alleen gevonden kan worden met een vergrootglas. Desalniettemin is The Little Princes een schitterend vormgegeven avontuur dat de doorgewinterde filmliefhebber eigenlijk niet aan zich voorbij mag laten gaan.

75

2 gedachtes over “The Little Prince

  1. Nostra 2 januari 2016 / 19:08

    Fijn om te lezen dat je er ook van hebt genoten. Denk inderdaad dat de derde akte voor de jongsten te ver zal gaan, maar dat maakt denk ik niet echt uit. Het is uiteindelijk een prachtige film met hart!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s