It’s a Wonderful Life

Its a wonderfulJaar: 1946
Regie: Frank Capra
Cast: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell, Henry Travers

Het verhaal:
George Bailey, een inwoner van het kleine stadje Bedford Falls, wil de wereld zien en grootse dingen doen. Omstandigheden en zijn eigen karakter dwingen hem echter in zijn geboortestadje te blijven om er een volgens hem, saai leven te leiden. Hij trouwt met zijn jeugdliefde Mary, krijgt kinderen en tracht als bankier op een sociaal bewogen manier het leven in Bedford Falls voor iedereen een beetje aangenamer te maken. Wanneer de zaken slecht beginnen te gaan en het leven hem niets meer te bieden heeft, wil George er een einde aan maken. Zijn engelbewaarder Clarence denkt daar echter anders over en toont hem wat er van Bedford Falls zou zijn geworden zonder zijn inzet…

Het oordeel:
Van alle films die Frank Capra regisseerde behoren It Happened One Night (1934), Mr. Deeds Goes to Town (1936) en Mr. Smith Goes to Washington (1939) tot zijn meest succesvolle en bekende werken. Stuk voor stuk klassieke films die tot de verbeelding spreken maar Capra’s beste film verscheen in 1946 met de titel It’s a Wonderful Life.

Tegenwoordig staat de film te boek als ultieme kerstfilm en één van de beste films ooit gemaakt (momenteel op #25 in IMDb’s Top 250), maar het had weinig gescheeld of It’s a Wonderful Life was in de vergetelheid geraakt. Het was ten tijde van de release in 1946 een regelrechte flop omdat de film te zwaarmoedig was voor een kerstfilm en bioscoopbezoekers bleven hierdoor massaal weg. Dat de film anno 2015 nog steeds enorm populair is dankt men aan de studio die indertijd verzuimde de copyrights te verlengen. Dit gaf kleine(re) TV zenders alsnog de mogelijkheid om de film uit te zenden zonder hiervoor te betalen en sinds de jaren ’70 won de klassieker aan alsmaar aan populaireit en verdiende Frank Capra & co. alsnog de terechte waardering voor hun werk.

En het is zelfs nu nog moeilijk voor te stellen dat It’s a Wonderful Life indertijd geen succes kon worden genoemd. Er zit inderdaad een aanzienlijk portie drama in maar tegelijkertijd stemt het bijzonder hoopvol  en is de film regelmatig komisch en sentimenteel. Dat laatste heeft duidelijk de overhand waardoor de zwart / wit film eveneens bekend staat als een onvervalste feelgood dramady. Na zoveel jaar wel een tikkeltje oubollig maar voor iedereen die daar doorheen kan kijken (de overacting in de ondersteunende bijrollen en het religieuze karakter) wacht een overweldigende kijkervaring.

De komst van aspirant engel Clarence maakt een belangrijk deel uit van het verhaal maar toch zien we hem alleen maar in het laatste kwart van de film aan het werk. Meer centraal staat eigenlijk het gehele levensverhaal van George die we volgen van tiener tot vader die eigenaar is geworden van een sociale leenbank. Een aanzienlijk deel van de speeltijd wordt opgeslokt door de strijd tussen George en de rivaliserende kapitalist die zoveel mogelijk onroerend goed wil bemachtigen. Een interessante strijd tussen David en Goliath die misschien een tikkeltje langdradig is maar zeker ook wel haar meerwaarde bewijst.

Het kloppende hart van It’s a Wonderful Life wordt gevormd door George; één van de meest inspirerende personages die je ooit hebt mogen aanschouwen. Een man die zijn eigen droom (vertrekken uit het slaperige dorpje) steeds maar weer uitstelt om anderen van dienst te zijn. Wanneer hij zijn jeugdliefde Mary trouwt weet George dat hij Bedford Falls nooit meer zal verlaten en na al die jaren voelt dat ergens wel als een gemis. Wanneer hij dan ook nog aansprakelijk wordt gesteld voor het verlies van een groot geldbedrag is hij de wanhoop nabij en de kijker leeft intens met hem mee. Sympathiek krijgt een geheel nieuwe dimensie als je met weemoed aan George Bailey terug denkt. Betoverend mooi is zeer zeker ook de relatie tussen hem en Mary welke zeker niet onderschat mag worden.

Aanvankelijk had Frank Capra Hollywoodster Cary Grant in gedachten voor de hoofdrol toen hij uiteindelijk toch aanklopte bij James Stewart. De succesvolle acteur die als één van de weinige Hollywoodsterren actief dienst heeft gedaan in WO II en werd onthaald als held. Toch hielp het hem niet verder in de industrie en was het contract met MGM inmiddels ontbonden. Net als zijn alter ego George maakte Stewart dus eveneens een lastige tijd door maar dat versterkte alleen maar zijn intense optreden. Maar ook het optreden van Donna Reed mag zeker niet onvermeld blijven aangezien zij samen met Stewart gestalte geeft aan een absoluut droomkoppel. En er zijn maar weinig films uit die tijd van wie hetzelfde kan worden gezegd.

90

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s