All I Want for Christmas

All I WantJaar: 1991
Regie: Robert Lieberman
Cast: Ethan Embry, Thora Birch, Jamey Sheridan, Harley Jane Kozak, Lauren Bacall, Leslie Nielsen

Het verhaal:
Het wordt hun eerste kerstfeest zonder hun vader, die een jaar geleden meer gaf om zijn café-restaurant dan het yuppieleven met zijn vrouw. De dochter wil aan de kerstman vragen of hij ze weer bijeen kan brengen, omdat ze niets liever wil. Haar oudere broer wil niet vertellen dat de kerstman niet bestaat en bedenkt plannen om hun ouders te herenigen. Dit wordt bemoeilijkt als hun moeder wil hertrouwen met een vreselijke yup.

Het oordeel:
Robert Lieberman maakte zijn eerste stappen als regisseur met Will: The Autobiography of G. Gordon Liddy (1982) en Table for Five (1983). Met All I Want for Christmas richtte de regisseur zijn vizier op een bredere doelgroep.

Iedereen zal het gevoel wel herkennen. Een film die je in je jeugd meerdere malen hebt gezien maar die eigenlijk niet zo heel goed is. Toch blijf je er vanuit sentimenteel oogpunt een zwak voor houden. Voor mij is All I Want for Christmas een dergelijke guilty pleasure die ik eens in de de paar jaar weer eens uit kast trek. Het is een prent die weliswaar in de markt is gezet als kerstfilm maar die vlieger gaat niet helemaal op omdat deze comedy net zo goed in een ander jaargetijde gesitueerd had kunnen worden. Hiermee stel ik niet dat de film niets met het thema kerstmis doet want juist deze extra feestelijke periode geeft het geheel nog wat meer kleur.

Het verhaal zelf heeft niet zo heel veel om het lijf en focust zich op een jongen en zijn zusje die niets liever zouden willen zien dan dat hun gescheiden ouders bij elkaar komen. Nu zou dit prima bronmateriaal kunnen zijn voor een tranentrekker maar Lieberman houdt het geheel erg luchtig en toont de belevenissen vanuit het oogpunt van de kinderen. Samen ondernemen Ethan en Hallie verwoede pogingen om mama’s nieuwe vriend buitenspel te zetten en deze kattekwaad vormt toch wel het beste aspect van de film. Het verloop en het einde is erg voorspelbaar maar dat doet geen afbreuk aan het plezier wat de cast uitstraalt.

Dat brengt mij tot een volgend pluspunt want Ethan Embry en Thora Birch doen het voortreffelijk als broer en zus. Stukken beter dan de gemiddelde kindacteur en wat mij tot op zekere hoogte nog steeds weet te raken is de manier waarop Ethan steeds over zijn jongere zusje waakt. Haast vanzelfsprekend maar erg goed uitgewerkt. Ook een bijrol van Lauren Bacall als de snobbistische oma weet nog steeds een lach op mijn gezicht te toveren terwijl Leslie Nielsen als Santa een rol in de marge vertolkt maar dit wel gewoon erg goed doet. Klef, sentimenteel maar bij vlagen ontwapenend grappig en met een gevoelige snaar. Ideaal dus om tijdens kerst te kijken.

70

Advertenties

2 reacties op ‘All I Want for Christmas

 1. Gwen 26 december 2015 / 14:21

  Ik heb deze film nog nooit gezien. Lijkt me wel leuk, ook omdat ik Embry en Birch in hun jongere jaren zeker wel kon waarderen. Embry overigens nog steeds, maar waar Birch is gebleven?

  Liked by 1 persoon

  • Riinyosa81 30 december 2015 / 23:14

   Ik heb het toevallig opgezocht terwijl ik deze film weer eens zat te kijken. Echt helemaal uit de spotlights verdwenen ook! En dat terwijl ze toch wel in sterke en hoog gewaardeerde films heeft gespeeld.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s