Love Actually

Love ActuallyJaar: 2003
Regie: Richard Curtis
Cast: Hugh Grant, Keira Knightley, Martin Freeman, Bill Nighy, Colin Firth, Liam Neeson, Emma Thompson, Chiwetel Ejiofor, Andrew Lincoln, Laura Linney, Alan Rickman, Billy Bob Thornton, Rowan Atkinson, Martine McCutcheon

Het verhaal:
De film volgt het liefdesleven van acht Londenaren in de aanloop naar kerst. De nieuwe premier wordt verliefd op het meisje dat hem thee brengt, terwijl zijn zus huwelijksproblemen heeft. Een vader en zijn stiefzoon moeten het verlies van de moeder verwerken terwijl de zoon tot over z’n oren verliefd is op een klasgenote.

Het oordeel:
In Engeland was scenarioschrijver Richard Curtis al een grote naam in de TV wereld dankzij Blackadder (1983 – 1989) en The Vicar of Dibley (1994 – 2007) maar ook op het gebied van film wist hij hoge ogen te gooien met Four Weddings and a Funeral (1994), Notting Hill (1999) en Bridget Jones’s Diary (2001). In 2003 vond Curtis het tijd voor zijn regiedebuut en dit deed hij met het door hemzelf geschreven Love Actually.

Het is een ontzettend simpel maar doeltreffend gegeven. Introduceer een hoop personages in de weken voor het betoverende kerstmis en laat de diverse plotjes elkaar zijdelings raken. Het voordeel is dat de vele karakters niet enorm uitgediept hoeven te worden en succes lijkt gegarandeerd. Het is hiervoor en hierna regelmatig geprobeerd maar vrijwel nergens vallen de puzzelstukjes zo heerlijk in elkaar als in het aanstekelijke Love Actually.

En dat mag een prestatie van formaat heten voor een film die het helemaal niet zo nauw neemt met de geloofwaardigheid. Een bedrogen echtgenoot die binnen een paar weken op zijn knietjes gaat voor een ander, een Prime Minister die openlijk ruzie zoekt met de Amerikaanse President vanwege een crush, het zoontje dat zijn moeder zojuist is verloren maar alleen maar denkt aan de liefde. Neem de tijd ervoor om Love Actually te analyseren en er blijft niet veel meer van over. Aangezien het kerstmis is, is mijn devies om dit juist niet te doen en de film gewoon over je heen te laten komen.

Dat de film toch zo voortreffelijk werkt is niet in de laatste plaats te danken aan een imponerende cast. Curtis kon rekenen op de support van zowat heel bekend Engeland en het is aan sommigen te danken dat bepaalde verhalen ook echt weten te ontroeren. Zo is er het relaas van de oude, en behoorlijk foute, rocker Billy Mack en zijn manager Joe die een nieuwe betekenis geven aan een bromance. Ook de driehoeksverhouding tussen Juliet, Peter en Mark werkt met één bijzondere scène als hoogtepunt terwijl Harry en Karen laten zien dat niet alle segmenten een happy ending krijgen. Bij vlagen bijzonder ontwapenend terwijl sommigen storylines niet lijken te werken. Colin die op zoek gaat naar welwillende Amerikaanse vrouwen en de body doubles voor sex scènes zijn een beetje te plat voor een (zwijmel)film als Love Actually.

Een andere hoofdrol wordt opgeëist door een ijzersterke soundtrack die feilloos demonstreert wat een toegevoegde waarde muziek kan geven aan een film. Er wordt veelvuldig geswitched tussen klassieke platen en hedendaagse muziek maar dat werkt bijzonder goed. Van John Lennon’s All You Need Is Love tot Dido’s Here With Me en van Joni Mitchell’s River tot Pharrell’s Like I Love You. De leuk geschreven verhalen, een fenomale cast en een ijzersterke soundtrack maken Love Actually tot een betoverende kerstfilm die iedere filmliefhebber in ieder geval ooit een keer gezien zou moeten hebben.

80

4 gedachtes over “Love Actually

 1. Nostra 6 januari 2016 / 23:03

  Zoals je weet staat deze in mijn Blindspot lijstje, dus hoop dat ik er net zo van zal genieten.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 8 januari 2016 / 19:03

   Kijk hem wel even als je in de juiste mood bent want het gebrek aan geloofwaardigheid en de overdosis zoetsappigheid moet je wel tegen bestand zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s