The Imitation Game

ImitationJaar: 2014
Regie: Morten Tyldum
Cast: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech, Matthew Beard, Charles Dance, Mark Strong

Het verhaal:
Film over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezelijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.

Het oordeel:
In thuisland Noorwegen had Morten Tyldum al een handvol films afgeleverd totdat hij veel success behaalde met het originele en alom bejubelde Headhunters (2011). Het gaf hem de mogelijkheid om ook een film in het buitenland te maken met The Imitation Game als internationeel visitekaartje.

The Imitation Game is een biopic over het leven van Alan Turing maar weinigen zullen de beste man bij naam kennen. Niet geheel verwonderlijk want pas 50 jaar na dato warden zijn inspanningen erkend. Turing was de wiskundige die erin slaagde de Duitse Enigma machine in WO II te kraken. Het waren dus toch niet de Amerikanen zoals U-571 (2001) ons wilden doen laten geloven! Engeland kan allesbehalve trots zijn op de manier waarop ze na de oorlog met Turing zijn om gegaan maar de film focust zich voornamelijk op zijn inspanningen op Bletchley.

Bij een autobiografische film weet je ongeveer wat je kunt en mag verwachten en hierin komt The Imitation Game tegemoet aan de verwachtingen. Geniaal op de momenten waarop Turing onbeholpen een onschuldig gesprek wil voeren, eveneens geniaal wanneer hij op brute wijze zijn ondergeschikten schoffeert maar tegelijkertijd voorspelbaar qua verloop van het verhaal. Plichtsgetrouw behandelt men de cruciale momenten in zijn leven. De periode op de kostschool, zijn werk aan de voorloper van de PC en de nasleep van de oorlog. Het verloop is voorspelbaar en weet helaas nergens te verrassen.

Inhoudelijk is er eveneens genoeg aan te merken op het verhaal dat het niet zo nauw neemt met de historische accutaresse. Bepaalde sleutelfiguren worden bijkans helemaal niet vermeld maar dit is de makers vergeven aangezien zowat alle autobiografische films zich hier schuldig aan maken. Storender vond ik dat er niet dieper werd ingezoomd op de Christopher. Hoe werkte deze machine nu echt? Na het zien van The Imitation Game ben ik daar niet veel wijzer van geworden. Ook de manier waarop zijn gekwetste teamleden ineens behulpzaam zijn is een tikkeltje ongeloofwaardig, net als de reactie van de Britse bevolking na een nieuw bombardement.

Verhaaltechnisch mag The Imitation Game wat steken laten vallen maar de grootste troef herbergt men op het gebied van de casting. Benedict Cumberbatch is de naam van dienst en zijn optreden alleen al maakt de film tot verplichte kost. Zelden heb ik een acteur zo op zien gaan in zijn rol en zijn vertolking van Alan Turing is niets minder dan briljant. Arrogant en kortzichtig op elk mogelijk vlak maar tegelijkertijd ontwapenend met zijn onbeholpen (a)sociale gedrag. En juist wanneer je denkt dat Cumberbatch on top of his game is worden we nog getrakteerd op een emotioneel slopende finale.

Ook de ondersteunende rollen worden prima ingevuld waardoor je de mindere kanten van deze productie al snel vergeten bent. Keira Knightley is sterk als rechterhand Joan Clarke die een prettige chemistry heeft met Cumberbatch. De immer ondergewaardeerde Matthew Goode straalt als de charismatische Hugh en Charles Dance geeft op onnavolgbare wijze opnieuw gestalte aan een bijzonder kil figuur.

80

6 gedachtes over “The Imitation Game

 1. screendependent 26 december 2015 / 08:59

  Uitstekende film. Jammer dat hij samen met “The Theory of Everything” uitkwam, anders had Cumberbatch de Oscar voor Beste Acteur nu op zijn open haard staan.

  Geliked door 1 persoon

   • screendependent 30 december 2015 / 23:16

    Jep! Dat klopt!

    Like

 2. De Protagonisten 29 december 2015 / 08:37

  Vond hem fijn om te kijken, maar ook niet meer dan dat. Goed geacteerd, maar ik vond het soms net iets ‘te gemaakt’ en ‘overgeproduceerd’. Wel een ontzettend mooi verhaal.

  Ik zou hem een 7 geven.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 30 december 2015 / 23:16

   Kijk eens aan! De Protagonist geeft een waardering in de vorm van een cijfer… Hou dat vast voor jullie site. Wellicht een ideetje?

   Like

 3. Nostra 6 januari 2016 / 23:08

  Erg indrukwekkende film en ik wist niet dat zijn rol in de Tweede Wereldoorlog zo groot was. Film die je wel laat nadenken hoe de maatschappij in sommige opzichten zo anders was destijds.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s