Ghost Rider: Spirit of Vengeance

SpiritJaar: 2011
Regie: Mark Neveldine & Brian Taylor
Cast: Nicolas Cage, Violante Placido, Ciarán Hinds, Idris Elba, Johnny Withworth

Het verhaal:
Johnny Blaze, a.k.a. ‘The Ghost Rider’ (Nicolas Cage) houdt zich schuil in Oost Europa, terwijl hij moeite heeft om zijn vloek te onderdrukken. Blaze wordt gerecruteerd door een sekte om het tegen de Duivel (Ciarán Hinds) op te nemen, die van plan is om een menselijke vorm aan te nemen.

Het oordeel:
Mark Neveldine en Brian Taylor is het regieduo dat ons eerder in extase bracht met het adrenalineverhogende Crank (2006) dat een minder goed vervolg kende met Crank: High Voltage (2009). Ook Gamer (2009) wist het niveau van hun regiedebuut nergens te halen.

In 2007 verscheen Ghost Rider en hoewel superheldenfilms toen nog niet zo populair waren als tegenwoordig het geval is, werd de film met de grond gelijk gemaakt. Helemaal terecht overigens want regisseur Mark Steven Johnson (die ook al de flop Daredevil afleverde) nam het bronmateriaal veel te serieus en de actiefilm oer Johnny Blaze duurde met zijn twee uur veel en veel te lang. Dat er een sequel op die film is verschenen is eigenlijk vreemd. En dat laatste geld eveneens voor Ghost Rider: Spirit of Vengeance.

Ditmaal bevind Johnny zich in Oost Europa en hoewel dit gebied zich laat lenen voor mooie locaties weet de doorgewinterde filmliefhebber wel beter. Vaak wordt er om budgettechnische redenen uitgeweken naar dit halfrond en we zien het ook af aan de visuele effecten. In alles lijkt Ghost Rider 2 een stapje terug te doen. Vreemd genoeg zegt dat niet alles over het niveau want deze sequel is beter verteerbaar dan het origineel. Maar het is helaas nog steeds geen goede film.

Wat de sequel voor heeft op het origineel is dat niets of niemand de productie te serieus neemt. Je mag in ieder geval hopen dat de bijzonder kromme dialogen met een flinke knipoog worden gebracht want een aantal scènes waarin er meer dan 5 zinnen wordt gesproken slaan onherroepelijk dood. Spirit of Vengeance is Camp met een hoofdletter C. Het verhaal doet er eigenlijk helemaal niet toe en meer dan dat Blaze de bescherming van een kind op zich neemt zal volstaan.

Het zal dan ook niemand verbazen dat het acteerwerk niet al te goed is. Nicolas Cage doet wat hij de laatste jaren al zo vaak heeft laten zien en maakt zich schuldig aan overacting. Ook Ciarán Hinds en Idris Elba weten geen gewicht aan hun rollen te geven maar daar hadden ze wellicht zelf al helemaal geen zin meer in. Johnny Withworth zet misschien de leukste rol weg als een volledig doorgedraaide psychopaat die alleen maar op de lachspieren weet te werken.

40

4 gedachtes over “Ghost Rider: Spirit of Vengeance

 1. screendependent 26 december 2015 / 09:02

  Jammer dat de “Ghost Rider” franchise (voorlopig) zo eindigt met een valse noot. Het acteerwerk was niet goed, het verhaal plat en saai en de regie liet ook te wensen over. Ik vraag me af waarom Cage de laatste jaren niet meer in degelijke films schittert. Hij is toch verre van een slecht acteur?

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 30 december 2015 / 23:18

   Cage kan zelfs anno 2015 nog laten zien wat hij in huis heeft en het is volgens mij wachten op een dergelijke kans die John Travolta ooit kreeg met Pulp Fiction.

   Geliked door 1 persoon

   • screendependent 30 december 2015 / 23:19

    Jaaa inderdaad! Ik hoop dat hij eens in een degelijke psychologische thriller speelt à la “Gone Girl.” Daar zie ik hem nog wel uitstekend in schitteren.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s