Jessica Jones: Seizoen 1

JessicaJaar: 2015
Creator: Melissa Rosenberg
Cast: Krysten Ritter, Rachael Taylor, Eka Darville, David Tennant, Carrie-Anne Moss, Mike Colter

Het verhaal:
Sinds haar korte carrière als superheld eindigde in een tragedie, zoekt Jessica Jones verlossing terwijl ze haar persoonlijke leven weer op de rails tracht te krijgen. De heetgebakerde, sarcastische privé detective woont in Hell’s Kitchen waar ze nog steeds kampt met een PTS syndroom juist op het moment dat haar grootste vijand weer ten tonele verschijnt.

Het oordeel:
Als scenarioschrijfster en regisseuse was Melissa Rosenberg nauw betrokken bij de totstandkoming van series als Party of Five en Dexter. Rosenberg droomde er al jaren van om deze serie te ontwikkelen en vorige maand beleefde het eerste seizoen dan eindelijk haar première.

Rosenberg had namelijk al in 2010 aangekondigd een serie te willen maken over Jessica Jones maar in 2011 zette studio ABC hier niet mee door. De productie werd uitgesteld tot 2012 om zo onderdeel uit te gaan maken van het Marvel Cinematic Universe. Van uitstel kwam afstel en nadat ABC definitief een streep zette door JJ werd de serie aangeboden bij diverse andere netwerken. In 2013 kon Rosenberg haar plannen doorzetten doordat Marvel en Disney aankondigden dat Netflix vier series zou maken over superhelden die de aanloop zouden moeten vormen naar The Defenders (vorig jaar verscheen Daredevil en later volgen nog Iron Fist en Luke Cage). Wat overigens vreemd is aan dit seizoen is dat er dus wel een crossover is met Luke Cage terwijl Daredevil in geen velden of wegen te bekennen is. En dat terwijl deze in dezelfde buurt woonachtig is.

Voor diegenen die hebben genoten van het eerste seizoen van Daredevil zullen de eerste beelden van Jessica Jones als een feest van herkenning worden gezien. Net als die serie baadt dit avontuur in donkere, onderbelichte beelden terwijl de toonzetting grimmig is. In dat opzicht is Daredevil misschien nog een stukje harder maar beide series zijn een wereld van verschil als je deze vergelijkt met de superheldenseries van de Amerikaanse networks. Een ander verschil ten opzichte van die series is dat Jessica Jones net als Daredevil misschien wel te weinig actie kent. Het is interessant om je af te vragen wat het met een serie als JJ zou doen wanneer Netflix dieper in de buidel had getast…

In plaats van talrijke actiemomenten is Jessica Jones vooral een relaas dat zich het beste laat typeren als een film noir / detective. Om deze reden is dit een serie die ook een publiek aan zou moeten kunnen spreken dat weinig op heeft met superhelden. De titelheldin beschikt wel over enkele krachten (het torenhoog kunnen springen) maar de momenten dat hier gebruik van wordt gemaakt zijn spaarzaam. Fijn is ook dat dit eerste seizoen een doorlopende verhaallijn kent en geen onnodig veel tijd besteed aan op zichzelf staande zaken die netjes in één episode worden afgerond.

In het eerste seizoen gaat de privé detective de confrontatie aan met haar nemesis Kilgrave. Een bad guy met de angstaanjagende mogelijkheid om gedachtes van mensen te controleren. Deze superkracht bied een scala aan mogelijkheden die eerlijk gezegd ook weer teniet worden gedaan vanwege het gegeven dat Kilgrave nog steeds gevoelens heeft voor Jessica. De potentie en het gevaar van deze superpowers lijken niet optimaal benut te worden maar aan de andere kant zouden we, vrees ik, anders ook een erg korte serie hebben gehad.

Meer nog dan de strijd tussen Jessica en Kilgrave lijkt de interesse van de makers vooral uit te gaan naar de karakterontwikkelingen van de getormenteerde heldin. Het is op dit vlak dat de serie tot grote hoogtes doet stijgen want zelden zagen we personages in TV-series zo sterk uitgediept worden. Jessica Jones is de eerste vrouwelijke superheld uit de stal van Netflix en dat zullen we weten ook. Girlpower is het wat de klok slaat en dat zien we in alle facetten terug. Gezien haar kledingkeuze lijkt Jessica wel op een stereotype lesbo, haar halfzus Trish beoefent Krav Maga en haar advocate Jeri gaat voor niets of niemand uit de weg.

De girlpower wordt dusdanig aan je opgeworpen dat het soms een beetje teveel van het goede is. Jessica wordt bijgestaan door een andere superheld maar deze Luke Cage bevind zich constant in de marge en wordt nauwelijks ingezet. Dit terwijl hij toch echt letterlijk onbreekbaar is. Het is niet logisch en hetzelfde kan worden gezegd van de keuzes die bepaalde personages in de tweede seizoenshelft maken. Vanaf de 8e / 9e aflevering bekroop mij het gevoel dat de serie kunstmatig werkt gerekt en dan vallen de oneffenheden erg op. Desalniettemin levert Netflix met Jessica Jones opnieuw een sterke superhelden serie af die dik de moeite waard is.

80

Advertenties

Een reactie op “Jessica Jones: Seizoen 1

  1. Nostra 2 februari 2016 / 12:17

    Deze serie vorige week eindelijk uitgekeken en heb er van genoten. Toch vond ik Daredevil wel iets beter, de spanning voelde ik daar meer. Wel is Killgrave één van de engste villains die ik ooit gezien heb 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s