Burnt

BurntJaar: 2015
Regie: John Wells
Cast: Bradley Cooper, Sienna Miller, Omar Sy, Daniel Brühl, Emma Thompson, Uma Thurman, Alicia Vikander, Matthew Rhys

Het verhaal:
Adam Jones is een chef-kok die zijn Parijse restaurant met Michelinsterren is kwijtgeraakt. Nadat hij enige tijd niet in de keuken heeft gestaan besluit hij zijn team weer samen te brengen in Londen, met als doel het beste restaurant ooit op te richten. Hij probeert voor drie Michelinsterren te gaan.

Het oordeel:
Met The Company Man (2010) en August: Osage County (2013) leverde regisseur John Wells een tweetal prima films af waardoor mijn interesse voor Burnt in ieder geval was gewekt.

Vorig jaar werden (culinaire) filmliefhebbers in vervoering gebracht door het bijzonder smakelijke Chef en dit bescheiden succes is de meesten niet ontgaan. De kans is groot dat Burnt zich al langer in de pre-production fase bevond maar het is tegelijkertijd misschien wel de reden (samen met de verschijning van Bradley Cooper natuurlijk) waarom veel mensen de film inmiddels hebben gezien in de bios. Weerstaat Burnt de vergelijking met Chef of gaat die vlieger niet helemaal op?

De film was nog maar koud onderweg toen ik me realiseerde dat ik niet naar een variant op Chef zat te kijken want daarvoor is, zelfs in het begin, de toon te serieus voor. We leren dat hoofdpersoon Adam als een soort boetedoening zichzelf heeft verplicht om maar liefst 1.000.000 oesters te openen. Hij heeft zijn missie volbracht, vertrekt zwijgend door de voordeur en het verhaal kan beginnen. Een verhaal dat wel de nodige plotholes kent, een aantal zaken niet verduidelijkt (enter het verhaal met de oesters. Waarom?) en tot op zekere hoogte erg voorspelbaar oogt.

Het is tegelijkertijd een relaas dat zichzelf net een tikkeltje te serieus neemt. Dat Adam vroeg of laat voor zijn nieuwe rechterhand zal vallen staat buiten kijf maar rondom dat kader verwachtte ik zelf oogstrelende beelden van ingenieuze gerechten, een humor en een luchtige toon. Zo smakelijk als in Chef zijn de gerechten niet en Adam Jones is nou niet bepaald het meest sympathieke personage. Maar hoe vreemd het ook moge klinken, Burnt is uiteindelijk nog best een aardige film geworden. De dynamiek tussen de verschillende personages werkt wel aanstekelijk en hoewel de meeste bestaan uit stereotypes blijft dit wel leuk om naar te kijken.

Met een speelduur van 101 minuten duurt Burnt daarnaast niet te lang en wordt de aandacht wel goed vastgehouden door enkele zijplotjes. Met de chemistry tussen Bradley Cooper en Sienna Miller zit het wel goed en dan kom je als romantische dramady al een heel eind. De bijrollen worden eveneens prima ingevuld waarbij Daniel Brühl en Matthew Rhys zich in positieve zin weten te onderscheiden. Onder de streep is Burnt een vermakelijke film maar dan wel in het segment fastfood. Het is in geval niet de Michelin-waardige culinaire topper die het waarschijnlijk zelf voor ogen had.

65

3 gedachtes over “Burnt

 1. Ingeborg Bertens 18 december 2015 / 07:21

  Heb genoten van deze film, heerlijke wegkijker…
  Geen Michelin- waardige culinaire topper?
  Who cares? Vond t leuker om te zien hoe het er in de keuken aan toe ging, dan wat er op t bord lag. De stress die t teweeg bracht bijv….
  En Cooper is zeker ook een aangename acteur om te zien spelen.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 30 december 2015 / 23:19

   Verhaal was voorspelbaar en stelde eigenlijk niet veel voor. De cast weet het wel redelijk recht te trekken en je vergelijkt hem onbedoeld toch met Chef die echt wel de betere van de 2 films is.

   Like

 2. Nostra 6 januari 2016 / 23:12

  Ik heb de laatste tijd niet zo’n trek in fastfood, dus ik laat deze maar schieten en zoek het volgende 3 sterren Michelin sterren restaurant op….daar komen er de komende tijd volgens mij genoeg van uit 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s