Steve Jobs

SteveJaar: 2015
Regie: Danny Boyle
Cast: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels

Het verhaal:
Film over het leven van Steve Jobs, de oprichter van elektronicabedrijf Apple. Drie belangrijke gebeurtenissen uit zijn leven worden besproken, namelijk de lancering van de originele Mac, de oprichting van Next (het nieuwe bedrijf dat hij na zijn vertrek bij Apple begon) en de lancering van de Apple iMac.
Het oordeel:
Regisseur Danny Boyle trapte zijn carrière af met het lowbudget maar erg sterke Shallow Grave (1994). Dankzij het opzwepende Trainspotting (1996) wist iedereen waartoe Boyle in staat was en hierna volgden interessante projecten als A Life Less Ordinary (1997), The Beach (2000), 28 Days Later (2002), Millions (2004), Sunshine (2007), Slumdog Millionaire (2008) en 127 Hours (2010). Zijn voorlaatste film Trance (2013) wist mij niet te bekoren dus de vraag was of dat Boyle zich kon revancheren met Steve Jobs.

Er lopen creatievelingen rond in Hollywood wiens films ik altijd zal gaan bekijken ongeacht of dat het onderwerp me aanspreekt of niet. Danny Boyle is zo’n type en hetzelfde gaat op voor hoofdrolspeler Michael Fassbender die ik ook enorm kan waarderen. Er is echter nog een derde persoon waarvoor ik het hardste loop en dat is schrijver Aaron Sorkin die na al die jaren nog steeds hopeloos ondergewaardeerd wordt. Sports Nights (1998 – 2000), Studio 60 on the Sunset Strip (2006 – 2007) en The Newsroom (2012 -2014) zijn allen series die veel te vroeg gecancelled waren (al had Sorkin zelf een bepalend aandeel in de laatste show). Zijn talent kwam eveneens goed naar voren toen hij na vier seizoen besloot om te stoppen met The West Wing (1999 -2006) waarna die serie enorm aan kracht in moest boeten.

Steve Jobs is het jongste bewijs dat Sorkin nog steeds niet gewaardeerd wordt want na de eerste week werd in Amerika Steve Jobs uit 80% van de zalen gehaald. Mijn verwachtingen voor Steve Jobs waren er in ieder geval niet minder door, ook al heb ik nooit iets gehad met de persoon Steve Jobs of de producten van Apple. Torenhoge verwachtingen dus en die werden op zowaar alle fronten volledig ingelost. Er is weinig aandacht besteed aan de release van Steve Jobs maar laat je niet misleiden; dit is zonder twijfel één van de beste films van 2015.

Steve Jobs is gebaseerd op de gelijknamige biografie van Walter Isaacson. Een indrukwekkende pil waarbij het onmogelijk is om deze te reduceren tot een speelfilm met een acceptabele tijdsduur. Sorkin was dit ook geenzins van plan en weigert in de valkuilen van de biografische film te stappen. Ditmaal geen film waarin men stapsgewijs alle belangwekkende gebeurtenissen plichtmatig voorbij laat komen. De makers hebben ervoor gekozen om zich te focussen op de gebeurtenissen achter de schermen voorafgaand aan drie belangrijke presentaties. Men heeft zich hierbij wel artistieke vrijheden veroorloofd door een aantal gebeurtenissen samen te voegen maar welke biografische film maakt zich hier nu niet schuldig aan?

Liefhebbers van het werk van Aaron Sorkin weten inmiddels wat men ervan mag verwachten. Wederom zijn de dialogen pijlsnel en wordt de kijker nauwelijks de rust gegund om op adem te komen. Diegenen die even niet opletten dreigen cruciale informatie mis te lopen of de vele schmierende opmerkingen die de film rijk is. In combinatie met een sterke regie van Danny Boyle levert dit een sensationele film op waarbij je scherper moet kijken en luisteren om de schoonheid ervan in te zien. Subtiel maar zeer doeltreffend is bijvoorbeeld het feit dat er voor de drie verschillende aktes gebruik is gemaakt van drie verschillende beeldformaten. De beelden worden achtereenvolgens geschoten in 16mm, 35mm en digitaal formaat wat een mooi effect teweeg brengt.

Wat ik eveneens enorm kan waarderen is dat men van het titelpersonage geen heilige heeft gemaakt. Steve Jobs stond erom bekend zich bezig te houden met de allerkleinste details, hij was enorm arrogant en kon ontzettend bot uit de hoek komen. Alsof ieder genie incapabel is om een normale sociale omgang met mensen na te streven. Sorkin brengt hier gedurende de volle speelduur weinig consessies in aan. Uiteraard laat Jobs zich uiteindelijk van een goede kant zien maar het grijze schemergebied tussen goed en kwaad blijkt nog steeds een ultradun koord te zijn waarbij je geen moeite hebt om te geloven dat hij op ieder moment weer kan exploderen.

Zonder sterk acteerwerk zou Steve Jobs erg aan kracht moeten hebben ingeboet maar Michael Fassbender verstaat zijn vak en zet een weergaloze rol weg. Qua uiterlijk lijkt hij niet eens op Steve Jobs maar wie de moeite neemt om zich erin te verdiepen (YouTube biedt uitkomst) ziet dat hij zich gedraagt en beweegt als Jobs. Het is een soort van sympathy for the devil gevoel wat je krijgt als je Fassbender aan het werk ziet. Seth Rogen’s aandeel als Steve Wozniak is weliswaar niet zo heel groot maar de confrontaties tussen hem en het titelpersonage zijn fabuleus. Op zijn sterkst wanneer Wozniak Jobs confronteert met de vraag wat hij nu echt doet. Een derde belangrijke rol is er voor Jeff Daniels die als John Sculley eveneens sterk op dreef is. Het is alleen Kate Winslet die niet helemaal weet te overtuigen en moeite lijkt te hebben met het accent dat wisselvallig is.

80

5 gedachtes over “Steve Jobs

 1. Nostra 17 december 2015 / 08:07

  Ook toevallig, heb net ook mijn recensie online gezet….goed om te zien dat we het met elkaar eens zijn. Het was me trouwens niet opgevallen van die beeldformaten….

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 17 december 2015 / 08:34

   Yep, I know 🙂

   Vwb die beeldformaten kwam ik erachter toen ik er naar ging zoeken want ik vond diverse shots in het eerste segment nogal wazig en out of focus. Heel erg subtiel gedaan!

   Like

   • Nostra 17 december 2015 / 08:44

    De filmgrain viel me in het eerste segment nog wel op, maar daarna ging ik helemaal op in de rest dat ik er niet meer op heb gelet.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s