Star Wars: The Force Awakens

Force AwakensJaar: 2015
Regie: J.J. Abrams
Cast: Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels, Max von Sydow, Peter Mayhew

Het verhaal:
Star Wars: Episode VII – The Force Awakens speelt zich af 30 jaar na Return of the Jedi. Luke Skywalker (Mark Hamill) heeft als doel om de Jedi-orde te herstellen. Ondertussen werken Leia (Carrie Fisher) en Han Solo (Harrison Ford) samen met de Nieuwe Republiek tegen de overblijfselen van de Galactische Republiek en een nieuwe potentiële bedreiging.

Het oordeel:
Als schrijver en producer van de sterk presterende series Alias (2001-2006) en Lost (2004-2010) was de ster van J.J. Abrams snel rijzende in Hollywood en hij had dan ook de projecten voor het uitzoeken. Zijn regiedebuut maakte hij met Mission: Impossible III (2006) waarna hij met Star Trek (2009) nieuw leven blies in die franchise. In 2011 blikte Abrams het vermakelijke Super 8 in en twee jaar later stond hij aan het roer van Star Trek Into Darkness.

Je moet het als filmmaker maar aandurven om op de regiestoel plaats te nemen voor een film waar zo massaal naar uit werd gekeken als deze. Ik hoef waarschijnlijk niet uit te leggen hoe groot de hype is want alleen diegenen die het afgelopen jaar geen toegang tot het internet hebben gehad zullen er niet van op de hoogte zijn dat het nieuwe Star Wars avontuur is gearriveerd. De grote vraag is of dat de torenhoge en wellicht onrealistische verwachtingen konden worden ingelost.

Persoonlijk ben ik een voorvechter voor spoilervrije recensies en wie bereid is om verder te lezen zal constateren dat ik verder niets prijs geef over de inhoud van het verhaal. Een verhaal dat tot op de dag van de première in nevelen gehuld was want het gebeurd zelden dat het plot niet uitlekt voordat een film uberhaupt in roulatie gaat. Maar het is ook een verhaal waar de reboots tegenwoordig patent op hebben; het leunt erg sterk op de nostalgie van haar voorganger(s). The Force Awakens vormt hierop geen uitzondering en lijkt haast op een best of compilatie van de oorspronkelijke trilogie. We zien veel herkenbare zaken voorbij komen zoals een variant op de Death Star en de missie waarin de schilden uitgeschakeld moeten worden.

Maar om dit nieuwste Star Wars avontuur af te serveren als een simpele herhalingsoefening zou nergens op slaan. Daarvoor staat The Force Awakens teveel op eigen benen en vormt deze film echt een startshot voor een nieuwe saga. Abrams verspilt weinig tijd maar moet dan ook veel personages introduceren. Rey, Finn en Poe zijn de nieuwe helden van dienst die binnen no time de sympathie van de kijker hebben gewonnen en met wie je echt begaan bent. Lijnrecht hier tegenover staat Kylo Ren en voor mij kwam het als een verrassing dat bijna alle personages (Poe had meer screentime mogen krijgen) goed worden uitgewerkt. Het is lang niet vanzelfsprekend in het Star Wars universum maar we zagen de karakters nog nooit zo menselijk als in The Force Awakens.

Deze aanpak resulteert echter wel in een smet op de pret als blijkt dat Kylo Ren niet zo badass is als dat ik aanvankelijk had verwacht. Het pleit in het voordeel van de makers dat ze niet op zoek zijn gegaan naar een kopie van Darth Vader maar Ren is een te zeurderig type. Naast het feit dat de beste man duidelijk baat zou hebben aan een cursus anger management deed dit personage me ook regelmatig denken aan Red Mist uit Kick-Ass (2010). Misschien ben ik te voorbarig geweest en is zijn gedrag logisch als je naar het grotere geheel kijkt (de onvermijdelijke sequels) maar voor nu vond ik het wel een kleine teleurstelling. Hetzelfde geldt voor het uiterlijk van Supreme Leader Snoke die meer weg leek te hebben van Gollum dan een personage dat thuis hoort in het Star Wars universum.

Het zijn slechts kanttekeningen waar je makkelijk over heen kunt stappen aangezien The Force Awakens ontzettend veel dingen goed doet. Dit is een avonturenfilm zoals avonturenfilms horen te zijn. Er wordt minimaal terug gegrepen naar CGI effecten en het zal niemand verbazen dat de film er qua visuals prachtig uitziet. John Williams tekende opnieuw voor een sterke score en het acteerwerk van nieuwkomers Daisy Ridley (Rey) en John Boyega (Finn) stijgt boven de rest uit. Sowieso ligt het niveau qua acteerwerk hoog en dat is in het verleden ook wel eens anders geweest.

Het is waanzinnig knap dat J.J. Abrams & co. erin zijn geslaagd om de verwachtingen tegemoet te komen. Er zijn niet veel blockbusters die hun potentie waar weten te maken maar The Force Awakens doet het. De enige die misschien lijdzaam toe moet kijken is George Lucas die zelf geen zeggenschap heeft gehad over dit project. Voor mij blijft The Empire Strikes Back nog de favoriet maar The Force Awakens ontloopt deze nauwelijks! Een niet te missen afsluiter van het filmjaar 2015!

90

4 gedachtes over “Star Wars: The Force Awakens

 1. Ingeborg Bertens 18 december 2015 / 09:12

  Tsja ik zal ongetwijfeld 1 van de weinigen zijn die heel dat SW gedoe niet in zich heeft. Leuk om met je gekeken te hebben maar die 3D was voor mij totaal niet aan de orde en wat een k*t geluid maakt die Chewie…. 😈

  Geliked door 1 persoon

 2. Nostra 6 januari 2016 / 23:15

  Abrams moest het natuurlijk veilig doen en dat pakt ondanks het spiegelen van gebeurtenissen verbazingwekkend goed uit. Dat hij daar een kei in is heeft hij natuurlijk al laten zien met de Spielberg achtige Super 8 en z’n reboot van de Star Trek films….allemaal oefening om deze film goed te kunnen maken. Denk dat ik ‘m binnenkort nog maar voor een tweede keer in de bios ga kijken. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 8 januari 2016 / 19:01

   Ik ben benieuwd hoeveel filmliefhebbers deze film eigenlijk meerdere keren in de bios hebben bekeken / gaan bekijken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s