Star Wars: Episode VI – The Return of the Jedi

Return of the JediJaar: 1983
Regie: Richard Marquand
Cast: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Ian McDiarmid, Frank Oz, David Prowse, James Earl Jones, Kenny Baker

Het verhaal:
Na Han Solo uit de handen van Jabba the Hutt gered te hebben, voltooit Luke z’n Jedi-training bij Yoda. De Keizer bouwt een nieuwe Death Star, en dit keer overziet hij zelf de bouw hiervan. Luke gaat de confrontatie met Darth Vader en de Keizer aan, terwijl z’n vrienden op de maan van Endor met hulp van de Ewoks de keizerlijke troepen te lijf gaan.

Het oordeel:
Steven Spielberg is, naast een goede vriend van George Lucas, ook een enorme Star Wars fan en hij wilde dan ook dolgraag een derde deel regisseren. Het probleem was echter dat Spielberg lid was van de Director’s Guild of America juist terwijl Lucas in grote onmin leefde met deze organisatie. Spielberg moest met pijn in hart verstek laten gaan waarna de relatief onbekende Richard Marquand werd aangesteld.

Na het grimmige en donkere Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back voelt de afsluiter van de oorspronkelijke trilogie als een stap terug. De oorzaak hiervan heeft te maken met mijn persoonlijke smaak aangezien dit soort verhalen wat mij betreft zo duister mogelijk mogen zijn. Met die wetenschap bevat Star Wars: Episode VI – The Return of the Jedi net wat teveel vrolijke en zoetsappige momenten die ik ditmaal wat moeilijker kon verteren. Zo was ik bijvoorbeeld helemaal vergeten dat dit deel aftrapt met heel wat gezang bij Jabba The Hutt. Verschrikkelijk en bijna niet om aan te zien.

Nu speelt de Star Wars saga regelmatig wel een kinderlijke noot maar ROTJ richt zich ditmaal net iets teveel op de kleinsten. Ik doel hierbij vooral op de aanwezigheid van de Ewoks die met hun pluizige, kleine voorkomen in de smaak vallen bij jeugdige kijkers. Maar het zijn eveneens karakters die de nodige frustraties teweeg brengen met hun irritante geluidjes en piepstemmetjes. Dat zij massaal ten strijde trekken tegen het keizerreik en slagen in hun opzet is natuurlijk iets om vraagtekens bij te plaatsen.

Los van deze irritaties doet de afsluiter van de trilogie wel heel veel dingen goed. Het is alom bekend dat George Lucas geen acteursregisseur is en ROTJ toont nogmaals aan dat zijn krachten wel huizen in het regisseren van massale ruimtegevechten. Terwijl Han Solo, Princess Leia, R2D2, C3PO en Chewbacca de Ewoks op Endor bijstaan zijn het namelijk de ruimtegevechten die je op het puntje van je stoel brengen. Opnieuw kunnen we stellen dat de visuals nog prima ogen. Alleen op Endor valt er een kritische noot te kraken bij machines die volledig uit de computer komen rollen maar het is de makers zeker vergeven.

De meeste lof gaat echter uit naar de spanningsboog die strak gespannen staat tijdens de confrontatie tussen Luke Skywalker, Darth Vader en The Emperor. Deze scènes zijn nagelbijtend spannend en de vele verwikkelingen volgen elkaar in een straf tempo op. Het zijn deze momenten die een prachtig sluitstuk vormen van een iconische filmtrilogie en die mening kijker zal weten te ontroeren. Want ook al is er veel aan te merken op de later verschenen prequels, vrijwel niemand zal er aan kunnen ontkomen om nog even terug te denken aan het moment waarop Anakin transformeerde naar Darth Vader. ROTJ mag misschien ondergeschikt zijn aan TESB maar het is wat je met recht een waardige afsluiter noemt.

80

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s