Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back

EmpireJaar: 1980
Regie: Irvin Kershner
Cast: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Anthony Daniels, David Prowse, James Earl Jones, Peter Mayhew, Kenny Backer, Frank Oz, Alec Guinness, Jeremy Bulloch

Het verhaal:
Darth Vader zet zich in om de rebellie tegen Het Keizerrijk de kop in te drukken. De rebellen hebben een basis op de ijsplaneet Hoth. Wanneer keizerlijke troepen arriveren om de rebellen te vernietigen vluchten Han Solo en Princess Leia naar Cloud City, waar ze gevangen worden genomen door Vader. Luke Skywalker reist af naar de planeet Dagobah, waar hij door de Jedi-meester Yoda in de Force getraind wordt.

Het oordeel:
Hij had al een sequel op zijn naam staan in de vorm van The Return of a Man Called Horse (1976) toen Irvin Kershner benaderd werd voor de regie van Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back. Kershner was er heilig van overtuigd dat hij het origineel nooit kan evenaren en bedankte aanvankelijk vriendelijk voor de eer. Pas na lang aandringen van zijn agent ging Kershner alsnog overstag.

Gesteund door het financiële succes van Star Wars: Episode IV – A New Hope wilde George Lucas dolgraag een sequel maken maar wel één waarmee hij onafhankelijk was van de filmstudios. Met de inzet van een aanzienlijk eigen vermogen slaagde Lucas erin een grote lening los te weken bij de bank waarmee hij volledig in control was. Toch was de intentie niet om zich intensief met The Empire Strikes Back bezig te houden. Lucas wilde alleen optreden als uitvoerend producent terwijl de regie verzorgd werd door Irvin Kershner en dagelijkse leiding in handen kwam van Gary Kurtz. Pas toen het budget ruimschoots overschreden werd en de opnamen uitliepen ging Lucas zich er intensief mee bemoeien hetgeen ervoor zorgde dat het drietal nauwelijks meer met elkaar door één deur kon.

Vreemd genoeg stralen de productieproblemen niet af op het resultaat van de film die doorgaans nog steeds beschouwd wordt als de beste film uit de franchise. Niet geheel verwonderlijk aangezien The Empire Strikes Back op nagenoeg alle fronten A New Hope weet te overtreffen. Een wereld van verschil is bijvoorbeeld de manier waarop Darth Vader wordt gepresenteerd. Had je in het voorgaande deel nog de illusie dat de beste man een soort van assistent was, ditmaal straalt hij ongelooflijk veel dreiging uit. Geholpen door het schitterende The Imperial March van componist John Williams is het deze film die van Darth Vader pas echt tot een iconische filmschurk bombadeerde.

Het voordeel van een middenstuk van een drieluik is dat je als filmmaker genoeg bewegingsruimte krijgt. De personages hoeven niet meer geïntroduceerd te worden en de ontknoping van het avontuur zal pas aanvangen in de derde film. Veel tijd wordt er niet verspild en The Empire Strikes Back gaat voortvarend van start met de aanval op de ijsplaneet Hoth. Een kwartier durende strijd die, zeker voor begin jaren ’80, goed in beeld wordt gebracht. Hetzelfde kan worden gezegd van de special effects overall want alhoewel sommige creatures er nu gedateerd uit zien ogen de CGI effecten goed genoeg. Sommige beroerde special effects breken de illusie namelijk niet en dat is toch wel essentieel voor mensen die anno 2015 nog steeds willen genieten van deze 35 jaar oude prent.

Het is niet alleen aan de storytelling en Darth Vader te danken dat The Empire Strikes Back een meesterwerk is geworden. De mythologie van het Star Wars universum heeft hier bijvoorbeeld ook een aanzienlijk aandeel in. Deze komt wellicht het beste tot uiting in de training van Luke Skywalker. Ook een sterke vooruitgang is het acteerwerk want iedereen lijkt te zijn gegroeid in zijn / haar personages. Vooral Harrison Ford en Mark Hamill doen het stukken beter dan in A New Hope. Qua acteerspel mag bovendien aangemerkt worden dat de onaflaatbare confrontaties tussen Han Solo en Princess Leia nog steeds erg de moeite waard zijn. Tenslotte verdienen de makers alle lof voor natuurlijk DE grote onthulling van de Star Wars saga. Wellicht wel één van de grootste plotwendingen in de filmhistorie.

90

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s