10 Years

10 YearsJaar: 2011
Regie: Jamie Linden
Cast: Channing Tatum, Jenna Dewan Tatum, Justin Long, Max Minghella, Oscar Isaac, Chris Pratt, Kate Mara, Anthony Mackie, Rosario Dawson, Ron Livingston

Het verhaal:
Een groep vrienden keert na tien jaar terug naar huis voor hun middelbare schoolreünie. We volgen zeven mensen in de loop van één nacht als ze proberen de huidige realiteit te vergelijken met de hoop en verlangens die ze hadden als idealistische tieners. Een rockster herenigt zich met het meisje voor wie hij zijn meest bekende hit schreef, twee oude vrienden strijden om de affectie van het meest populaire meisje van de klas en de pestkop van de school probeert zijn fouten goed te maken.

Het oordeel:
Na al die jaren kan het me nog steeds verbazen hoe een beginnende regisseur redelijk grote namen weet te strikken voor zijn regiedebuut om hierna lange tijd niets meer van zich te laten horen. Jamie Linden is hier een prima voorbeeld van want vier jaar na de voltooiing van 10 Years hebben we nog steeds geen nieuwe projecten van hem gezien.

Coming of age drama’s is een subgenre dat altijd wel op mijn belangstelling kan rekenen en een high school reunië ligt hier in het verlengde van. Wat is er toch met dat ene betoverend mooie meisje terecht gekomen? Waarom heeft die nerd zo’n knappe vriendin aan de haak geslagen en zijn de king en queen van het bal nog steeds samen? Dit soort vragen zijn verplichte ingrediënten maar de makers van 10 Years gooien het over een wat meer serieuzere boeg.

In een tijdsbestek van slechts één avond en één nacht zien we voormalige klasgenoten nog eenmaal samen komen om herinneringen op te halen. De misgelopen romance tussen Jake en Mary lijkt de grootste speeltijd op te gaan slokken en aanvankelijk is dit de spil van het verhaal. Deze focus verschuift echter naarmate de speelduur vordert en kun je concluderen dat geen enkele personage de hoofdrol opeist. In het slotakkoord is er dan opeens weer aandacht voor Jake en Mary die 10 Years een mooi einde bezorgd maar dat kan ook als mosterd na de maaltijd beschouwd worden.

Het probleem van deze kleine film is een gebrek aan focus en teveel verhalen wil vertellen die simpelweg niet interessant zijn. Het voorgenoemde voormalige droomkoppel weet de aandacht vast te houden maar de bekende singer- songwriter Reeves en de ontluikende romance met Elise doen dit nog meer. Ook erg aandoenlijk is het relaas van de twee vrienden die beiden nog verkikkerd zijn op die ene mooie meid en haar naar huis volgen.

Deze drie mini verhaaltjes houden de aandacht vast maar hier tegenover staan veel oninteressante personages die bij vlagen verschrikkelijk irritant zijn. Kijkend naar deze personages besef je dan ook dat er eigenlijk maar vrij weinig gebeurt en dat velen zo nu en dan vreemde keuzes maken. Waarom zou je bijvoorbeeld naar een stamkroeg willen gaan terwijl je op de plaats van de reunië gratis drank kan krijgen? 10 Years heeft zijn momenten maar deze zijn spaarzaam. Niet vervelend om naar te kijken maar een hoogvlieger is het allerminst.

60

9 gedachtes over “10 Years

  • Riinyosa81 30 december 2015 / 23:21

   Zag dat hij onlangs was toegevoegd aan de catalogus van Videoland. Wat een drama is die dienst zeg. Wanneer mijn proef abo verlopen is zal ik deze zeer zeker niet verlengen.

   Like

 1. Jessica 23 december 2015 / 22:28

  Ik heb de film vorig jaar geloof ik gekeken, maar kan mij er vrij weinig van herinneren :S

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 30 december 2015 / 23:22

   Dat voldoet in ieder geval perfect aan de herinneringen die ik een jaar later zou hebben over een film die ik waardeerde met een 6.2

   Geliked door 1 persoon

 2. Riinyosa81 8 januari 2016 / 18:59

  Tsja je mist er dan ook weinig aan. Ik was vooral benieuwd vanwege de toch wel bekende namen in de cast.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s