Van God Los: Seizoen 3

Van God LosJaar: 2013
Creator: Pieter Kuijpers
Cast: Tim Haars, Bo Maerten, Michiel Romeyn, Victor Reinier, Raymond Thiry, Cees Geel, Angela Schijf, Horace Cohen, Pierre Bokma, Susan Visser, Theo Maassen, Dragan Bakema

Het verhaal:
Van God Los duikt in de criminele leefwereld van jonge mensen, en vertelt verhalen vanuit het perspectief van de dader en het slachtoffer. Wat brengt iemand ertoe een ander iets verschrikkelijks aan te doen? En waarom wordt iemand slachtoffer van een gruwelijk misdrijf? Van God Los bevestigt geen vooroordelen, maar daagt uit om zelf te oordelen.

Het oordeel:
Van God Los de film en de gelijknamige TV serie willen nog weleens door elkaar worden gehaald en dat is niet geheel verwonderlijk. Beiden draaien om misdaad van eigen bodem maar zijn daarnaast ook tot leven gebracht door producent Pieter Kuijpers die je als regisseur ook kunt kennen van titels als Off Screen (2005), De Griezelbus (2005), Dennis P. (2007), TBS (2008), Doodslag (2012) en Hemel op Aarde (2013).

Een reeks van Van God Los bestaat uit losstaande afleveringen waarin steeds een waargebeurde moordzaak als basis dient. Iedere aflevering vangt aan met een glimp van de crimescene waarna je terug in de tijd gaat en getuige bent van de aanloop naar de fatale ontknoping. Het is ook in het derde seizoen nog steeds een sterke formule die weinig aan kracht in hoeft te boeten. Het is dan ook jammer dat dit voorlopig het laatste seizoen is geweest want dit bleek indertijd voor mij toch wel een goede afsluiter van het weekend.

Misschien was het te wijten aan een gebrek van spraakmakende moordzaken maar het derde seizoen telt beduidend minder afleveringen dan voorheen. Ditmaal zijn het slechts zes episodes en dan valt wel direct de inconsistentie op. Deze keer zien we niet alleen minder geruchtmakende zaken die indertijd breed zijn uitgemeten in de pers, ook is de wisselvalligheid qua acteerprestaties erg groot. Waar de makers in de voorgaande reeks nog konden rekenen op de inzet van vele bekende namen is dat in seizoen 3 toch net wat minder.

Slechts een tweetal afleveringen worden gedomineerd door de aanwezigheid van bekende en sterke acteurs terwijl andere verhalen met een minder getalenteerde cast niet goed uit de verf komen. In dat opzicht mag Para als een absoluut dieptepunt worden gezien aangezien deze aflevering nergens enige indruk weet te maken. Dead Man’s Hand, Fortunate Son en Gran Canaria bevinden zich aan de andere kant van het spectrum terwijl Warriors vooral erg vreemd aanvoelt. Overall gezien boeit de reeks nog wel maar zowel seizoen 1 als 2 waren toch wel van een beter kaliber.

65

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s