The Good Dinosaur

The Good DinosaurJaar: 2015
Regie: Peter Sohn
Cast: Jeffrey Wright, Frances McDormand, Raymond Ochoa

Het verhaal:
In een wereld waar de dinosauriërs nooit zijn uitgestorven leeft Arlo, een 70 meter hoge tiener-Apatosaurus met een groot hart. Nadat een traumatische gebeurtenis onrust veroorzaakt in Arlo’s rustige gemeenschap, gaat Arlo eropuit om de vrede te herstellen. Onderweg krijgt hij onverwachts gezelschap van een mens: het jongetje genaamd Spot.

Het oordeel:
Hij verzorgde o.a. de stemmen van Emile in Ratatouille (2007) en van Squishy in Monsters University (2013) en naast zijn werk als animator slaagde Peter Sohn er in zich op te werken als regisseur. Zijn eerste stappen maakte hij met de Pixar short Partly Cloudy maar The Good Dinosaur zal de boeken in gaan als Sohn’s regiedebuut.

Doorgaans is het een zekerheidje dat animatiestudio Pixar ieder jaar een film in roulatie brengt. In 2014 werd met deze traditie gebroken maar ter compensatie konden we in 2015 rekenen op twee films. Eerder dit jaar werden we massaal betoverd door Inside Out waardoor vrijwel niemand de illusie maakte dat The Good Dinosaur dit success zou evenaren. Momenteel wordt deze laatste film door velen hard onderuit gehaald terwijl teveel bioscoopbezoekers weg blijven. The Good Dinosaur wordt nu al een flop genoemd maar is Pixar’s nieuwste inderdaad zo beroerd?

Pixar’s nieuwste mag trouwens wel met een korreltje zout worden genomen want de afgelopen zes jaar verkeerde The Good Dinosaur in een absolute productie hel. Het script werd eindeloos vaak herschreven, het project heeft 4 verschillende regisseurs gekend en Pixar ontsloeg tientallen werknemers wat de productie nog meer vertraagde. Het mag dus een klein wonder heten dat deze titel alsnog het levenslicht zag maar de fans zijn veeleisend. Om maar met de deur in huis te vallen; The Good Dinosaur is geen slechte film maar wel één van de minste Pixar films. Het zegt nog steeds enorm veel over de kwaliteit van de beroemde studio.

Het is een opvallende keuze geweest om de dinosaurussen een cartoonesk uiterlijk mee te geven in plaats van deze natuurgetrouw na te bootsen. Een dergelijke aanpak zagen we wel terug in het verouderde Dinosaur (2000) maar temidden van een realistische setting werkt deze aanpak wel. Qua verhaal is er een belangrijke functie gereserveerd voor de natuur en die ziet er in The Good Dinosaur verbluffend mooi uit. Het is dat je beter weet anders zou je denken dat de omgevingen één voor één zijn overgenomen uit een BBC documentaire. Vooral het golvende water is iets wat we hiervoor zelden zo realistisch hebben gezien.

The Good Dinosaur ziet er qua animaties schitterend uit maar Pixar films weten zich doorgaans op het emotionele vlak te onderscheiden van de rest. Het is dat verhaal met een diepere betekenis en een gevoelige snaar die het hem doen. Juist deze zaken zijn afwezig in The Good Dinosaur en dat is toch wel een gemis. Het verloop van het verhaal vertoont wat gelijkenissen met The Land Before Time (1988) en kent soortgelijke emotionele momenten. Zo nu en dan wel enigszins ontroerend maar echt raken doet het je niet.

Feitelijk gezien is dit avontuur niets meer dan Arlo die steeds van A naar B reist en hierin gezelschap krijgt van een kind dat communiceert via non verbale communicatie. Dit aspect is weliswaar goed uitgewerkt maar de vele kansen worden onbenut gelaten als het aankomt op de ontmoetingen met andere diersoorten. De voorbijgangers weten nergens de verbeelding te prikkelen en dat is eveneens iets wat we niet gewend zijn van deze studio. The Good Dinosaur is leuk zolang deze duurt maar een paar dagen later ben je zeker weer een hoop vergeten.

70

2 gedachtes over “The Good Dinosaur

    • Riinyosa81 30 december 2015 / 23:23

      Absoluut! Het is dat het uit de stal van Pixar komt anders zouden de meesten niet zo negatief zijn als dat er nu over gesproken en geschreven werd.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s