Star Wars: Episode IV – A New Hope

SWJaar: 1977
Regie: George Lucas
Cast: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness, Anthony Daniels, Kenny Baker, Peter Mayhew, David Prowse, James Earl Jones

Het verhaal:
Luke Skywalker werkt op het land bij z’n oom en tante op de planeet Tatooine. Als zij door Keizerlijke troepen worden vermoord, sluit Luke zich aan bij de groep rebellen die vecht tegen de tirannie van de Keizer en de slechte Darth Vader. Luke, Princess Leia, Han Solo en de andere rebellen doen een poging de Death Star, het nieuwe wapen van de Keizer, te vernietigen.

Het oordeel:
We staan aan de vooravond van de langverwachte première van Star Wars: The Force Awakens en dus zullen filmliefhebbers de komende dagen massaal de voorgaande films gaan (her)bekijken. Om alvast in de stemming te komen kan ondergetekende natuurlijk niet achterblijven.

In aanloop naar de première in 1977 hadden slechts weinigen hoop dat Star Wars het goed zou gaan doen. Francis Ford Coppola noemde het vooraf de slechtste film die hij ooit had gezien, George Lucas ging liever op vakantie dan naar de première te gaan en bioscoopeigenaren dienden massaal gechanteerd te worden door de filmdistributeur om de film uberhaupt vertoond te krijgen. Tussen al deze negativiteit was er slechts een enkeling overtuigd van de klasse van Star Wars en dat was niemand minder dan Steven Spielberg himself.

We weten allemaal hoe dit verhaal is afgelopen en wie er precies een lange neus hebben kunnen trekken maar het begon dus allemaal met deze eerste film. Een ruimte epos die zijn tijd ver vooruit was, gebruik maakte van vooruitstrevende special effects en een prachtige gedetailleerde eigen universum neerzette. Vooral dat laatste is iets wat anno 2015 nog fier overeind blijft want hoewel de mythologie rondom The Force nog niet optimaal benut wordt is de potentie al goed zichtbaar. Daarnaast zijn de aardig vormgegeven creatures een lust voor het oog.

Lucas weet het tempo hoog te houden mede doordat het verhaal verschillende locaties aandoet. Soms gaat het zelfs een beetje te snel want het ruimtegevecht nabij de Death Star had wel wat langer mogen duren. De personages zelf blinken niet uit in originaliteit maar het is een mooi gezelschap waarbij al snel duidelijk wordt wie over welke eigenschappen beschikt. Van de slimme Princess Leia tot de onverschrokken Luke Skywalker en van avonturenliefhebber Han Solo tot rots in de branding Chewbacca.

Wel dient de eerlijkheid ook te zeggen dat Star Wars zeker niet zonder fouten is. Wat als een rode draad door de films van Lucas loopt wordt ook hier weer duidelijk. Veel dialogen klinken onnatuurlijk en zijn gewoon slecht geschreven. Hierdoor zie je karakteracteurs als Alec Guinness en Harrison Ford te vaak worstelen met hun teksten hetgeen ze ervan weerhoudt te excelleren op het gebied van acting. Een ander groot minpunt vind ik zelf de episch bedoelde laatste confrontatie tussen Darth Vader en Obi Wan Kenobi. Zeker gezien de latere prequels heeft dit gevecht nog meer lading gekregen maar deze strijd oogt belachelijk. Hetzelfde kan worden gezegd van een Luke Skywalker die langer rouwt om de vage kennis Kenobi dan om de dood van zijn eigen familieleden.

80

5 gedachtes over “Star Wars: Episode IV – A New Hope

 1. Nostra 11 december 2015 / 08:05

  Heb deze een aantal maanden geleden weer eens gezien. Om voor te bereiden op de nieuwe film kijk ik van het weekend wel even een samenvatting van de films 😉

  Wanneer ga jij de nieuwe zien?

  Like

  • Riinyosa81 11 december 2015 / 08:07

   Woensdag zitten de zalen goed vol dus die dag sla ik over. Maar de volgende dag om 11.00 uur… *start Star Wars Theme*

   Like

   • Nostra 11 december 2015 / 08:17

    Ik was van plan veel later te gaan, maar kreeg onverwacht een persuitnodiging voor woensdag de eerste voorstelling…dus maar even geregeld dat ik daar naar toe kon gaan 😉

    Like

   • Riinyosa81 11 december 2015 / 08:54

    Je weet jezelf met zulke reacties wel geliefd te maken. Moet je ook bij Paul proberen ☺

    Like

   • Nostra 11 december 2015 / 09:06

    Hahaha, hij weet niet waar ik woon 😉 Wanneer gaat hij dan?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s