Edge of Tomorrow

Edge of TomorrowJaar: 2014
Regie: Doug Liman
Cast: Tom Cruise, Emily Blunt, Brendan Gleeson, Bill Paxton

Het verhaal:
In een nabije toekomst wordt de aarde aangevallen door buitenaardse wezens, waar geen enkele militaire macht tegen opgewassen is. Majoor William Cage (Tom Cruise) is een officier die nog nooit een oorlogsfront van dichtbij gezien heeft, totdat hij betrokken raakt bij een zelfmoordmissie. Hij sneuvelt binnen enkele minuten en belandt vervolgens op raadselachtige wijze in een timeloop, waarin hij steeds opnieuw hetzelfde gevecht moet leveren en elke keer weer de dood vindt.
Het oordeel:
Getting In (1994) maar vooral Swingers (1996) en Go (1999) waren vermakelijke films die gretig aftrek vonden bij een jeugdiger publiek. Maar het was met zijn vierde regieklus dat Doug Liman pas echt doorbrak met de verfilming van The Bourne Identity (2002). Hierna volgden nog het actiespektakel Mr. and Mrs. Smith (2005) en minder geslaagde titels als Jumper (2008) en Fair Game (2010).

Vers van de set van Oblivion (2013) kon Tom Cruise rechtstreeks door naar de opnamen van Edge of Tomorrow dat gebaseerd is op de manga All You Need Is Kill van Hiroshi Sakurazaka. Persoonlijk ben ik onbekend met het bronmateriaal maar de film vertoont veel raakvlakken met minder serieuze titels als Groundhog Day (1993), Starship Troopers (1997) en zo nu en dan zul je zelfs een indirecte verwijzing naar Top Gun (1986) niet kunnen missen. Voor wat betreft dat laatste is het vermakelijk om Cruise ditmaal niet aan het werk te zien als stoere cadet maar als een onzekere, ietswat arrogante blaaskaak met ondermaatse skills.

Edge of Tomorrow kent een voortvarende start waarna we snel worden geïntroduceerd tot het timeloop principe waarin Cage zich bevind. Er wordt veel tijd gereserveerd om de situatie uit te leggen en drijft hierin iets te ver door. Na een paar keer ken je het wel maar juist op dat moment wint het verhaal weer aan stootkracht doordat de hoofdpersoon steeds handiger en sterker wordt. De actie wordt regelmatig afgewisseld met veel dialogen om het ingewikkelde plot uit te leggen maar die consistentie is een beetje zoek in de climax van de film.

Dit is dan ook geen film die je wilt zien om het verhaal. Het betreft een volbloed blockbuster waarbij het verstand op standje nul kan worden gezet en waarbij je zult smullen van de goed gechoreografeerde actiescènes. Regisseur Doug Liman heeft een kenmerkende energieke stijl van filmen en verveling ligt zelden op de loer. In de climax maken de makers zich wel schuldig aan een overkill van special effects waarbij het jammer is dat men niet voor een donkerder einde heeft gekozen. Het had Edge of Tomorrow alleen maar sterker gemaakt.

Hoofdrolspeler Tom Cruise laat zich de laatste jaren steeds meer gelden als actiester en dit doet hij gewoon goed. Hij is niet de beste acteur van zijn generatie maar als actieheld doet hij het allerminst onaardig. Zijn vertolking van William Cage is dan ook meer dan geslaagd. Zijn vrouwelijke tegenspeelster Emily Blunt is alleen net iets sterker en kruipt met verve in de huid van een memorabele actieheldin.

75

5 gedachtes over “Edge of Tomorrow

 1. De Protagonisten 10 december 2015 / 08:03

  Zeer aangenaam verrast door deze film. Ik ben geen groot Tom Cruise fan, maar Emily Blunt dan weer wel. Vandaar dat ik de film ben gaan kijken. Mooi hoe met de tijd wordt gespeeld. Groundhog Day kwam ook bij mij op. Doe mij in ieder geval nog maar zo een soort film: I love them.

  Geliked door 1 persoon

 2. Nostra 6 januari 2016 / 23:17

  Behalve het einde vond ik het een topfilm. Het had in het Louvre moeten eindigen en niet met dat stomme helikoptershot.

  Geliked door 1 persoon

  • Riinyosa81 8 januari 2016 / 19:00

   Yep, nu je het zegt. Dat corny einde was niet al te best maar ik moet zeggen dat ik me daar nu ook weer niet heel erg aan heb gestoord.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s