De nieuwe wildernis

JNieuwe wildernisaar: 2013
Regie: Mark Verkerk & Ruben Smit

Het verhaal:
Onder de rook van Amsterdam, in een van ‘s werelds dichtst bevolkte landen, op een stuk land dat veertig jaar geleden nog onder water stond, heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure. In de Oostvaardersplassen speelt zich een uniek schouwspel af: de natuur bepaalt hier het ritme. Het resultaat is een ongerept stuk wildernis in de drooggelegde Flevopolder dat model staat voor Nederlandse deltanatuur. De Nieuwe Wildernis wil de ziel van deze bloeiende, waterrijke delta blootleggen.

Het oordeel:
Mark Verkerk maakte zijn regiedebuut met het sterke Buddha’s Lost Children (2006) dat opgevolgd werd door het mindere Buddha’s Lost Children Revisited (2009). In 2013 trokken documentaire- en natuurliefhebbers massaal naar de bioscoop voor De nieuwe wildernis (2013).

Voor de beste natuurdocumentaires zijn we aangewezen op de producties van de BBC maar Mark Verkerk, Ruben Smit en hun omvangrijke team hebben hun best gedaan om de natuur van eigen bodem vast te leggen. Aan ambities geen gebrek want er is twee jaar lang gefilmd wat resulteerde in 350 uur beeldmateriaal. Er werden speciale hutten voor de filmcrews gebouwd en gewapend met een engelengeduld was het wachten op dat ene speciale shot.

Locatie van dienst waren de Oostvaardersplassen, een ongerept natuurgebied tussen Almere en Lelystad waar de natuur tot op beperkte hoogte haar gang mag gaan. Bezoekers mogen lang niet overal komen maar de hand van de mens is wel voelbaar aangezien wij bepaalde diersoorten daar wel los hebben gelaten. De drooggelegde Flevopolder verwelkomt dan wel weer de terugkeer van de arend, dat dan weer wel.

De Nieuwe Wildernis herbergt prachtige natuuropnames waarbij je haast oren en ogen tekort komt om al het natuurschoon te aanschouwen. Diezelfde beelden worden uitstekend ondersteund door de prachtige muziek van het Metropole Orkest en geluid is daarom haast net zo invloedrijk als de beelden zelf. Minder overtuigend is de voice over van voormalig Albert Heijn-uithangbord Harry Piekema die een beetje onwennig klinkt en worstelt met dialogen die niet naturel overkomen.

Een documentaire als deze verdient een zo groot mogelijke doelgroep en met het creeëren van een verhaallijn is De Nieuwe Wildernis ook interessant voor de jeugdige kijkers. Enerzijds juich je dit alleen maar toe maar het nadeel is wel dat het geheel soms te kindvriendelijk wordt. De meest afschuwelijke taferelen wordt de kijker bespaard maar de flauwe grapjes hadden wat mij betreft achterwege gelaten mogen worden. Desalniettemin is deze natuurdocu van Hollandse bodem nog steeds dik en dik de moeite waard.

75

Advertenties

2 reacties op ‘De nieuwe wildernis

  1. Nostra 11 december 2015 / 08:07

    Heb deze nog steeds niet gezien, maar als documentaire liefhebber moet ik ‘m toch nog maar eens een keer gaan kijken.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s